Tung seger i Sandviken

IFK Vänersborg stod för en mycket stark bortamatch och kunde vända hem med en skön 6-3-seger mot Sandviken i bagaget.

Strax innan matchen mot Sandviken kunde IFK Vänersborg presentera nya kontrakt med ungtupparna Lukas Forsström och Hugo Sjöling
De båda fanns med i startelvan i kvällens match och stod, likt övriga laget, för finfina prestationer under de drygt 90 minuternas spel.

Men det var hemmalaget Sandviken som började matchen bäst. Redan i tredje minuten ångade Daniel Berlin fram centralt och pricksköt in 0-1 till SAIK i Kimmo Kyllönens bortre burgavel. Men ju längre matchen led, desto mer började den väga över i blåvit favör. IFK Vänersborg vann duellerna och andrabollarna, stod upp väl i defensiven och skapade många omställningslägen matchen igenom.

Effektivt lyrspel
Det var dock lyrspelet som var extra framgångsrikt den här kvällen. Robin Lundqvist tajmade sin åkning perfekt med Kalle Lempinens väl avvägda lyft, tog ner bollen och kunde fri lägga in 1-1 efter dryga kvartens spel. En stund senare tryckte Lukas Forsström fart i en diagonalåkning, rundade hela SAIK-försvaret och fick se Linus Hagman knacka in bollen till 2-1 efter att Pizzoni Elfving i SAIK-målet räddat det första avslutet.

Mer skulle komma från IFK Vänersborg; Robin Lundqvist var hungrig och snappade upp en andraboll efter ett lyft från Juho Liukkonen, målvakten räddade Robins avslut men på returen dök Niklas Holopainen upp och sköt in 3-1, och IFK Vänersborg hade full kontroll på matchen var känslan. En utvisning på Juho Liukkonen gav dock SAIK en biljett in i matchen och den tog man genom att Alfred Rustas tryckte in reduceringen från nära håll.

”Kimmen” bombade
Även i inledningen av den andra halvleken var det mest IFK Vänersborg. Laget radade upp hörnor direkt och på den tredje smällde Joakim ”Kimmen” Johansson in 4-2 i krysset. ”Kimmen” drog sedan på sig en så kallad taktisk utvisning när han stoppade en farlig SAIK-omställning några minuter senare och återigen kunde Sandviken med en man mer på isen ta över spelet och fick lite press på IFK-försvaret, som dock hanterade det mesta och det som släpptes igenom räddade Kimmo Kyllönen.

Det skulle krävas IFK-slarv gånger två för att SAIK skulle krypa närmare i målprotokollet; en svag passning på egen planhalva slutade med straff för SAIK, en straff som Kimmo Kyllönen räddade. Vänersborgsspelarna hade dock varit för heta in i straffområdet så straffen fick slås om, SAIK bytte straffskytt och andra gången gillt satte Joel Engström 4-3. Då återstod cirka 20 minuters spel och lite nervositet började krypa sig på.

Mikko fick sätta första för säsongen
Den känslan hann dock inte få särskilt mycket fäste för nästan omgående kom 5-3 till IFK Vänersborg efter att Linus Hagmans inspel, från vad som bara kan beskrivas som hörnflaggan, styrdes i eget mål av Sandvikenförsvarare.
– Jag sökte bara hörna och sköt in den och sen såg jag den gå i mål, som Linus Hagman beskrev målet efter matchen i tv-sändningen.

Hemmalaget satsade allt på ett kort i slutet men IFK-försvaret hade fortsatt bra koll och det uppstod en hel del fina omställningslägen för de blåvita gästerna sista kvarten. På en av dessa serverade Adam Herou Löf en fristående Mikko Lukkarila som vek in från kanten och iskallt sprätte upp 6-3 i bortre krysset – Mikkos första mål sedan återkomsten till IFK Vänersborg.

I slutskedet av matchen var det närmare ytterligare IFK-mål än en SAIK-reducering, men några ytterligare mål blev det inte utan IFK Vänersborg kunde bärga en skön bortaseger på en arena man genom åren haft det kämpigt att plocka poäng i.
– Vi gör en jätteprestation här idag så det är bara att ta med oss bitarna härifrån och köra på på lördag mot Gripen, sammanfattar Linus Hagman och lovar att det kommer smälla i Tvåstadsderbyt.

Tvåstadsderbyt mot Gripen har alla förutsättningar för att bli något speciellt, så det vill ni inte missa. Ses där!

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson