IFK grejade slutspelsplatsen efter stark vändning


#33 Marcus Sixtensson Ottosson skriker ut sin glädje över IFKs slutspelsplats.   Foto: Patrik Karlsson

IFK Vänersborg är klara för slutspel med två omgångar kvar av elitserien, efter seger med 8-5 hemma mot IFK Motala. Slutspelsplatsen blev klar eftersom slutspelskonkurrenterna Västerås SK och Vetlanda BK båda förlorade sina matcher, vilket ger IFK ett ointagligt försprång på sex poäng ner till niondeplatsen.

Segern satt långt inne

Slutspelet blir IFK Vänersborgs första sedan våren 2009, då man åkte ut mot Edsbyn i kvartsfinal. Segern mot Motala som säkrade slutspelsplatsen satt dock  hårt åt för ett IFK som var märkbart påverkade av stundens allvar inledningsvis.

Spelet fungerade inte alls för IFK i den första halvleken. Motala var hetare, snabbare och effektivare och kunde tre gånger om utnyttja bristerna hos ett nervöst och tveksamt hemmalag. Framförallt var det det kvicksilvret Eric Ågren som ställde till problem i den första halvlek – han spelade fram till både 0-1 och 0-2 innan 20 minuter gått och tvingade Stefan Karlsson att ta en tidig timeout.

Fagerström visade vägen

Någon större effekt gav inte timeouten utan istället var det Christoffer Fagerströms jävlar anamma som såg till att IFK Vänersborg kunde få in en reducering till 1-2. Christoffer tog tag i bollen djupt, åkte igenom Motalas lag och serverade Emil Viklund öppet mål.

Hemmalaget fick lite mer energi av målet och skapade ett gäng farliga chanser där Andreas Erikssons friläge var den bästa. Avslutet var dock svagt och Motala kunde rensa undan. Istället kom en kalldusch för Vänersborgspubliken när Motalas Jonas Eriksson fick till en riktig felträff på hörna men på nåt sätt fick bollen att segla in högt i målet till 1-3.

Islossning i andra

IFK Vänersborg fick inte spelet att funka och frågan är om det rörde sig om ringrost efter VM-uppehållet eller nervositet. Kanske både och. Det var dålig fart, dålig energi och slarvigt passningsspel. Motala kunde gång på gång vinna boll och kontra och gjorde det riktigt bra. Matchbilden såg också inledningsvis likadan ut i andra halvlek och Motala skapade en hel del farliga kontringslägen mot ett passivt IFK Vänersborg.

Sen lossnade det äntligen för hemmalaget. Christoffer Fagerström satte 2-3 i den 53:e matchminuten efter en fin hörnvariant, och när Petter Andersson några minuter senare lite turligt åkte sig fri och placerade in 3-3 mellan benen på duktige Martin Heurlén så kunde man fysiskt känna hur vinden vände i Arena Vänersborg.

Avgjorde på åtta minuter

IFK Vänersborg blev plötsligt betydligt mer avslappnade och började spela så bra som man kan göra, samtidigt som luften gick ut Motalaspelarna. På mindre än åtta minuter gick IFK från 3-3 till 7-3:

* 4-3 satte Andreas Eriksson från nära håll efter förspel av Johan Koch.

* 5-3 kom återigen genom Andreas Eriksson efter slarv i Motalaförsvaret som gav Andreas friläge.

* 6-3 och Andreas Erikssons tredje raka mål. Andreas undvek offside och blev fint frispelad i djupled av Petter Andersson och hängde upp bollen högt.

* 7-3 gjorde Martin Röing genom att slå in en retur från nära håll.

Motala tilläts sedan att reducera lite slumpartat efter tafatt försvarsspelet, målskytt för tredje gången den här kvällen var Jonas Eriksson. Nils Berner vann sedan boll högt upp i planen, fick fri väg mot målet och lyfte in sitt första mål för säsongen när han gjorde 8-4 och punkterade matchen.

Petter Andersson ledde laget

Motala reducerade i slutsekunderna till 8-5 men det var bara av akademisk betydelse. När domare Aidesjö blåste av matchen var slutspelsplatsen klar och IFK Vänersborg kan nu ägna slutet av serien till att förbereda sig på bästa möjliga sätt inför det stundande slutspelet.

Hos gästande IFK Motala utmärkte sig de rutinerade spelarna Jonas Eriksson, Martin Heurlén och Eric Ågren, medan det i hemmalaget var Petter Andersson som verkligen visade ledaregenskaper och gick i bräschen för laget under hela matchen tillsammans med Emil Viklund, Andreas Eriksson och Christoffer Fagerström.

Publiken på drygt 1900 personer fick även inför matchen det glädjande beskedet att Johan Koch skrivit på ett nytt tvåårskontrakt. Av jublet som följde var det ett välkommet besked.

Läs mer om matchen:

Matchbilder: Foto: Patrik Karlsson

Stefan Karlsson och Johan Koch om matchen

Matchrapport

TTELA

Sveriges Radio Väst

MVT