Viktig hemmaseger mot Kungälv

 

Foto: Patrik Karlsson

Emil Viklund förarbetar till 2-1-målet som Fagerström sätter in. Foto: Patrik Karlsson

IFK Vänersborg kom till spel med samma lag som senast mot Vetlanda, då laget tog en storseger med 12-3 efter fint spel. Lika välspelad var inte kvällens match mot IFK Kungälv, men de blåvita spelarna och fansen fick trots det jubla över ännu en seger när domare Peter Öhrlund blåste av matchen i den 94:e minuten.

Effektivt hemmalag

Kungälv var under första halvlek det lag som hade bollen mest men hade väldigt svårt att komma till målchanser mot ett vattentätt och aggressivt hemmaförsvar. Vänersborg var däremot betydligt vassare i sitt offensiva spel än gästerna, och effektivare när chanserna dök upp.

Som när Joakim Hedqvist på en vänsterhörna kom glidande med fart in i straffområdet och stänkte in en riktig kanon bakom Pertti Virtanen till 1-0. Eller när Christoffer Fagerström snappade upp en förlupen boll vid straffpunkten sedan Emil Viklund så när varit på väg att tråckla sig igenom hela Kungälvs försvar, och Fagerström drog till hårt och låg och gjorde 2-1.

Fagerströms mål kom mindre än minuten efter att Mikko Rytkönen stänkt in 1-1 på en högerhörna. Och ytterligare en minut senare stressar Vänersborg Kungälvs backlinje till ett misstag, och när försvararen ska rädda bollen från att gå till hörna rensar han bollen in i eget mål och plötsligt stod det 3-1 till Vänersborg.

Koch avslutade på bästa sätt

Efter de två snabba ledningsmålen tog IFK Vänersborg ett hårt grepp om halvleken och släppte det aldrig. Istället malde man på och Johan Koch avslutade halvleken på bästa sätt med blåvita ögon sett, genom att på sitt karaktäristiska vis glida igenom Kungälvs lag och avsluta med ett perfekt skott från frislagscirkeln.

En ledning som var rättvis sett till matchbilden. Kungälv ägde mycket boll på egen planhalva men blev ofta snabbt avväpnade när man klev över mittlinjen. Vänersborg var effektiva när chanserna dök upp även om man inte skapade särskilt många riktigt klara chanser.

Kungälv inledde bäst i andra

I andra halvlek syntes det från start att Kungälv bestämt sig för att utmana Vänersborgs försvar mer med fler försök till genombrott, större press och fler lyft. Det var dock Vänersborg som hade de bästa målchanserna inledningsvis med flera luriga skott som Virtanen med vissa besvär lyckades rädda. Vid ett tillfälle gick returen ut till en ren Joakim Hedqvist, som dock placerade avslutet i stolpens insida och ut.

Efter cirka timmen spelad tog Kungälv över spelet och det blev stressat hos hemmalaget som fick slå ifrån sig och sedermera tog en timeout. Effekten av den blev dock kortvarig och istället kunde Kungälv reducera till 4-2 sedan Mikael Lindberg hittat Mikko Lukkarila i djupled.

Strax efter missbedömde Vänersborgsförsvaret en lyra från Kungälv och Ted Skoglund fick öppen gata fram mot mål – men där stod en följsam Gabriel Bridholm som hann ner med händerna och räddade friläget med en fantastisk räddning.

Matchavgörande räddning av ”Gabbe”?

Foto: Patrik Karlsson

Matchens lirare! Lakapten Röing och Röing Jr.

Kanske var räddningen rentav matchavgörande, för istället för 4-3 och ytterligare luft under Kungälvs vingar så stack IFK Vänersborg upp i ett fint anfall där Joakim Hedqvist till slut blev frispelad, men en hakning i avslutsläget gjorde att det blev straff istället för mål. Straffen gled dock ”Jocke” fram till utan att tänka och satte den stenhårt i krysset. 5-2 med kvarten kvar att spela och luften gick nog ur Kungälv där.

Visserligen fick Mikael Lindberg sista ordet när han snappade upp en lång lyra och sköt in 5-3 från nära håll på tilläggstid, men närmare än så kom aldrig Kungälv utan fick vända hem utan poäng den här kvällen. För IFK Vänersborg var det sjunde segern på de åtta senaste matcherna, och nu får laget en välbehövlig vila innan man åker upp till Sandviken på onsdag i nästa vecka.

Röing, ”Gabbe” och ”Zitto” bästa IFK:arna

Bästa spelare hos IFK Vänersborg var Martin Röing och Gabriel Bridholm, tillsammans med den till synes outtröttlige defensive mittfältaren Alexander Zitouni som vann oerhört mycket boll under matchen. I offensiven drog återigen Johan Koch ett tungt lass. Hos gästerna var bröderna Johansson, Fredrik och Mattias, de som försökte och hotade mest med sina genombrottsförsök i andra halvlek.

Vinstnumret på kvällens 50/50 var 77151. Vinstsumman blev 11 070 kr. Vinsten kan uthämtas i Time Out vardagar 11.00-17.00.

Läs mer om matchen:

Matchbilder, Foto: Patrik Karlsson

Matchrapport

TTELA

Sveriges Radio Väst

Göteborgs-Posten

Expressen TV