Västerås nästa i Arenan på onsdag kväll

Mesta mästarna på besök

Att det finns laganda och kämpaglöd i IFK har visats i de två senaste matcherna. Visserligen stor förlust mot Hammarby men bra spel enligt de flesta bedömare. I lördags spelade IFK i Lidköping mot Villa. Efter ledning för IFK med 4-1 i halvtid blev slutresultatet 6-6. Den vunna poängen på bortaplan mot svenska mästarna bör stärka självförtroendet.

När Västerås bandylag kommer till Arena Vänersborg så är det ett lag med skiftande resultat under säsongen. Det vanliga har varit att Västerås legat i toppskiktet av serien, men nu efter 18 omgångar ligger laget på sjätte plats, elva poäng efter Edsbyn i topp och fem poäng före Vänersborg.

I matchen mot Bollnäs i förra veckan ledde Västerås med 4-1 när matchuret stod på 89 minuter. Då startade ett sällan skådat målskytte för Bollnäs. Resultat: Tre mål på tre minuter och slutresultatet 4-4!

 Samma resultat, 4-4, blev det när IFK gästade Västerås i höstas.

Inför den här säsongen förlorade Västerås en del spelare, bl a åldermannen Andreas Bergwall, som nu återfinns som tränare och målvakt i AIK. Bland nytillskotten finns Daniel Johansson från Vetlanda som är lagets bäste målskytt, tre mål senast mot Bollnäs. Kvar i laget är trotjänaren Magnus Joneby med  omkring 500 matcher i Västeråströjan.

Västerås är ett offensivt spelande lag och det är bara Edsbyn som den här säsongen gjort fler mål. Noterbart är också att drygt 80 procent av målen är spelmål, dvs inte mål på hörnor, straffar eller frislag. Motsvarande andel spelmål för Vänersborg är 60 procent.

I högsta seriens maratontabell ligger Västerås på andra plats efter 85 säsonger på elitnivå. Laget har spelat 34 SM-finaler varav 20 slutat med vinst och SM-guld. 

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: Patrik Karlsson