Stabil seger i premiären

pk8702

Planens bäste spelare Felix Pherson på väg framåt och Gripen spelarna hamnar på efterkälken.

Då var årets seriepremiär avklarad och det blev en klar seger för IFK Vänersborg. Hemma i Arenan besegrade man Gripen Trollhättan i tvåstadsderbyt med 5-1, efter en 3-0 ledning i paus. Stabilt och säkert från IFK:s sida och det var också vad tränaren Stefan Karlsson tyckte.

– Det var ingen glamourbandy från vår sida, men stabilt och säkert och vi gör det bra helt enkelt. Som tränare är jag väldigt nöjd, summerade Stefan segern.

IFK kom till start nästan som ett nytt lag jämfört med ifjol. Förutom fem nyförvärv så återfann flera spelare på nya positioner.

Robin Lundqvist och Felix Pherson spelade halvor. Emil Viklund och Adam Herou-Löf var på mitten, och även hela backlinjen var nykomponerad.

– Vi har två man som spelade på samma position som ifjol. Borvall i målet och Hedqvist på topp, så ni förstår att det finns mycket för oss att nöta in, sa Stefan Karlsson.

Felix Pherson återfanns på ny position på halven och han var enligt tränar Karlsson matchens bäste spelare.

– Helt nytt är det inte för mig då jag spelade halv i Edsbyn. Jag tycker det fungerade bra och jag spelar där Stefan vill att jag ska spela, sa Felix försiktigt.

– Tanken var att vi skulle få lite mer struktur i försvarspelet med Felix, och det såg väldigt bra ut. Sedan är Felix också väldigt bra på att driva på framåt. Rent försvarmässigt så släppte han heller ingen förbi sig, berömde Stefan Karlsson.

Matchen inleddes annars avvaktande och den första halvtimman var ganska händelselös. Men strax därefter blixtrade IFK till och gjorde två snabba mål inom loppet av 72 sekunder. Först kom Mikko Lukkarila fri med Gripen målvakten efter en fin lyftning från Pavel Bulatov. Sedan gjorde Felix Pehrsson nästan samma sak då han bröt in från höger och rundade målvakten och la den i öppet mål. Några minuter senare smällde Jocke Hedqvist in en hörna så IFK kunde gå till pausvila med 3-0.

– Vi ville inte trycka på för mycket i inledningen och gå bort oss. Vi är inte fyllda av självförtroende efter de senaste matcherna, så vi ville helt enkelt komma in i matchen. Vi gjorde heller inga misstag i defensiven och vi gick inte på några omställningar som vi gjort tidigare, förklarade Stefan Karlsson.

– Jag tycker vi satte vårt försvarspel redan i World cup, och nu var det ytterligare ett steg framåt, fyllde Felix Pehrson i.

I den andra halvleken var det IFK mest hela tiden. Ett massivt bollinnehav och en hel del chanser skapade man. Johan Grahn hann reducera för Gripen innan IFK avslutade med ytterligare två mål. Jocke Hedqvist igen, denna gång på straff, och sedan ett solomål av Sergej Lomanov när han gick igenom hela Gripen-försvaret.

– Som jag sa är jag väldigt nöjd. Försvaret bra. På mitten kom Emil mycket mer med i spelet och börjar hitta rätt. Det är väl framåt som vi har lite att jobba med. Våra forwards åker rätt, men bollarna kommer inte riktigt. Där får vi nöta ännu mer, men å andra sidan så gjorde vi faktiskt fem mål och skapade ett flertal ytterligare chanser så det är ju inte så illa ändå, menade Stefan Karlsson.

Nu är det en veckas matchuppehåll för IFK innan man beger sig till Edsbyn nästa fredag. Då får Felix Pehrson träffa på lite gamla polare.

– Det ska bli väldigt kul att komma dit och få möta gamla kompisar. Edsbyn har sett väldigt vassa ut på försäsongen så det blir något att bita i för oss, sa Felix Pehrson som avslutning.

Text: Svante Johansson, Foto: Patrik Karlsson

Mer om matchen

Radio Väst fler intervjuer

Matchrapport Elitrapport

TTELA

Bandypuls

Höjdpunkter från matchen på Bandyplay:

Matchbilder Foto: Patrik Karlsson