Seger med 7-4 i första kvartsfinalen!

IFK Vänersborg inledde kvartsfinalspelet på bästa möjliga sätt mot Sandviken hemma i Arena Vänersborg. Det blev seger med 7-4 i en svängig, underhållande och kampfylld tillställning.

SAIK rivstartade

SAIK inledde bäst och hittade gång på gång instick till spelare på kanten och IFK-försvaret hade fullt sjå med att freda sig. Daniel Bäck spelades efter fem minuter fri av Johan Löfstedt med just ett sådant instick och pricksköt in 0-1 mellan benen på Gabriel Bridholm.

Ett par minuter senare fick SAIK sin första hörna och den smällde Christoffer Edlund upp i krysset till 0-2. SAIK hade också 0-3 inne men målet dömdes bort för offside efter en tilltrasslad situation. Sen började IFK-maskinen tugga igång.

Två vackra mål gav 2-2

Efter dryga kvarten spelad hittade Henric Eriksson fram till Joakim Hedqvist med ett perfekt avvägt lyft och fri med Joel Othén gjorde ”Jocke” inget misstag. Det gjorde inte heller Andreas Eriksson när han minuterna senare blev frispelad efter en fin prestation av Robin Lundqvist och plötsligt stod det 2-2.

Matchen höll bra tempo och det hände saker hela tiden och efter de två snabba målen var det IFK Vänersborg som tog över spelet och skapade flest chanser. SAIK:s anfallsspel blev sönderläst av IFK som gång på gång bröt passningar eller vann boll och fick kontra mot ett utspritt SAIK-lag.

Backlinjen kontrade in 3-2

Således var det också logiskt att IFK tog ledningen i matchen efter just en sån omställning. Det var dock säkert en och annan som höjde på ögonbrynen när Martin Röing bröt en misslyckad SAIK-hörna och gick till anfall tillsammans med Marcus Sixtensson-Ottosson och Richard Wallin Kamperin.

Som tur var kom den lite mer offensivt inriktade Henric Eriksson farande på vänsterkanten och erbjöd ett alternativ, och Henrics inspel hittade fram till Martin Röing i bortre delen av straffområdet. Martin tog emot bollen och drog till snabbt och på uppstuds och fick se bollen smita in i mål till 3-2.

3-2 stod det i paus efter en härlig första halvlek där IFK återigen visade prov på moral genom att hämta upp ett underläge. Ledningen var på intet sätt orättvis, efter IFK:s kvittering skapade SAIK inte särskilt mycket framåt.

Konstmål av Andreas Eriksson

I andra halvlek fortsatte IFK att föra spelet inledningsvis då man var två spelare fler på isen. Det numerära överläget utnyttjade Andreas Eriksson till att göra ett riktigt vackert konstmål i den 57:e minuten. Henric Eriksson lyfte in ett frislag från sargen i straffområdet, och där stod Andreas och styrde upp bollen perfekt i nättaket med ryggen mot mål.

4-2 och SAIK började inse att de kanske måste växla upp ytterligare för att ha en chans i den här matchen. Och det gjorde man också. Under en tiominutersperiod när Petter Andersson satt utvisad pressade SAIK högt mot IFK och gick gång på gång runt på kanten för att försöka hitta inspel eller få fram hörnor.

Lyckosam taktik

En taktik som blev lyckosam för de svartvita gästerna. 4-3 stänkte Johan Östblom in på hörna, och drygt tio minuter senare petade Linus Forslund in kvitteringen på en hörnretur.  I det läget kändes det som att matchen höll på att glida IFK Vänersborg ur händerna, men på något mirakulöst sätt lyckades man återigen resa sig.

SAIK blev för ivriga i sin jakt på ett segermål och IFK:s utmärkta backlinje med Röing, Wallin Kamperin och Sixtensson-Ottosson bäddade för mängder av kontringar när de bröt anfall efter anfall från SAIK. IFK-spelarna fick plötsligt oceaner av yta att ställa om på och det var man inte sena att utnyttja.

5-4 satte Andreas Eriksson när han skar in från höger och fick på ett perfekt från 20 meter, och 6-4 satte Joakim Hedqvist på straff bara ett par minuter senare sedan Christoffer Fagerström åkt igenom och rivits ner i friläge.

Hedqvist satte spiken i kistan

SAIK hade sedan en reducering i nät i slutminuterna, men skottet styrdes i mål med magen av en offsidestående SAIK-spelare, så inget mål. Istället var det Joakim Hedqvist som i matchens sista anfall fixade fram en hörna som han sedan själv skickade upp i krysset och fastställde slutresultatet 7-4.

De drygt 2200 personerna i Arena Vänersborg fick bevittna en härlig bandymatch med mycket dramatik, snygga mål och till slut en blåvit hemmaseger. Segern grundlades av en mycket bra defensiv och en härlig kämpaglöd från samtliga IFK-spelare.

Andreas Erikssons och Joakim Hedqvist tre mål vardera var givetvis viktiga, och de kunde gjort minst ett par till om det inte varit för ett par högst tveksamma offsideavblåsningar i båda halvlekarna. Henric Eriksson och Robin Lundqvist gjorde sina bästa matcher för säsongen, liksom Marcus Sixtensson-Ottosson. Men självklart ska hela laget lyftas fram efter den här insatsen.

Ny match på tisdag

Segern innebär att IFK Vänersborg tar ledningen med 1-0 i kvartsfinalserien, och publiken i Vänersborg får njuta av minst en hemmamatch till den här säsongen. Om det sen blir en kvartsfinal eller en semifinal återstår att se…

Nu går kvartsfinalerna vidare med två bortamatcher i Sandviken. Den första spelas nu på tisdag.

Läs mer om matchen:

Matchrapport

”Skönt, men det är ny match på tisdag” – Wallin Kamperin om segern

TTELA:s liverapport

TTELA-TV med Stefan Karlsson

TTELA, bildspel

Gefle Dagblad

Sveriges Radio Väst – intervju med Andreas Eriksson & Christoffer Edlund