Premiärseger med 1-3 borta mot IFK Motala

IFK Vänersborg inledde elitseriesäsongen 2020/2021 på bästa sätt med seger i den svåra bortamatchen mot IFK Motala efter en riktig krigarinsats.

I säsongens första seriematch ställdes IFK Vänersborg mot IFK-kollegorna från Motala på en K-Bygg Arena som bjöd på fina yttre förutsättningar. Första halvleken blev dock ganska händelsefattig. Efter att hemmalaget Motala inlett bäst med störst bollinnehav och flest embryon till målchanser åt sig IFK Vänersborg in i matchen mer och mer. Motala försökte under större delen av halvleken hitta sina anfallare med lyft och var nära att lyckas när Philip Florén tog ner en boll men avslutade på Kimmo Kyllönens utsträckta näve. Det var också Motalas enda riktiga målchans fram tills dess, och så mycket mer än ett farligt skott av Viktor Spångberg som Kyllönen gjorde en vass benparad på lyckades hemmalaget inte producera utöver det.

IFK Vänersborg radade inte direkt upp målchanser heller. Man hade ett par hörnor och några avslut från nära håll av Markus Kumpuoja som räddades av Jussi Aaltonen i Motalas mål. Farligaste chansen skapade dock Ilja Grachev när han drev upp bollen från mittfältet och avslutade från strax utanför straffområdet med ett välplacerat skott nere vid stolproten. På något sätt lyckades dock Jussi Aaltonen både rädda skottet och hålla returen som annars hade gått rakt ut till elitseriedebuterande Samuel Baatz i Vänersborg.

Hemvändaren presenterade sig
Tyvärr blev också isen allt sämre efter ungefär en halvtimmes spel och sista kvarten blev det inget vidare spel från något av lagen utan mycket studsande bollar, felpass och bolltapp. Föga förvånande krävdes det en individuell prestation och en fast situation för att spräcka nollan i matchen, och den förstnämnda stod Niclas Nyqvist för när han vann boll, drev ner mot straffområdet och fixade hörna. Hörnan slog sedan hemvändande Ilja Grachev in stenhårt till 0-1, vilket också blev det sista som hände i den svårspelade första halvleken.

— Det är ganska varmt och segt där ute, men skönt att gå till pausvila med ledning, sa Markus Kumpuoja i tv-sändningen i pausen, som efterlyste ett rakare spel från IFK i den andra halvleken:

— Vi kom egentligen ingenstans de första 30 minuterna men i slutet började vi spela lite rakare och kom till lite lägen också. Det finns även flipplägen så kan vi sätta fler bollar bakom deras backlinje kan vi göra något mer mål, avslutade Kumpuoja.

När lagen kom ut till den andra halvleken var det inte särskilt svårt att lista ut vad Motala pratat om i pausvilan: tryck ner till kortlinjen och slå in bollar i straffområdet. Det gjorde man en handfull gånger första tio minuterna av halvleken och det gav resultat. På ett inspel från högerkanten dök Jonas Enander upp på bortre stolpen och styrde in 1-1 i öppen kasse. IFK Vänersborg å sin sida hemföll inledningsvis återigen till ett spel som kanske inte lämpar sig för mjuka, studsiga uteisar och alltför ofta stoppades anfallen upp av en studsande boll någonstans i speluppbyggnaden.
Då är det skönt att kunna lita på sina hörnskyttar.
En pålitlig sådan i IFK är Joakim Johansson, som smällde in 1-2 på lagets första hörna i den andra halvleken.

Lundqvist slog spiken i kistan
Resten av halvleken blev en tuff kamp med mycket närkamper och ett Motala som klev högre upp i press mot ett Vänersborg som sjönk längre och längre ner i Kyllönens knä. När man väl lyckades kliva förbi Motalas press fanns dock ytor och i den 80:e minuten utnyttjade Robin Lundqvist, nyss inkommen från botbänken, dessa genom att driva in bollen och skjuta in ett lågt distansskott förbi Motalamålvakten till 1-3, ett mål som gav IFK lite andrum. Efter det målet slog Vänersborg vakt om sin ledning medan Motala desperat jagade en reducering som aldrig kom, utan IFK Vänersborg kunde vända hem till Västergötland med två poäng och en bra start på elitseriesäsongen i säcken.

En seger som i mångt och mycket grundade sig i starkt försvarsspel av hela laget men inte minst försvarslinjen med Simon Blomkvist i spetsen.
— Idag är försvarsspelet bra, vi offrar oss för varandra. Vi visste lite hur det skulle se ut, att det skulle bli en ren krigarinsats och idag tycker jag vi sliter kopiöst för varandra, säger IFK:s lagkapten till Sportbladet Play efter matchen, som också var nöjd med hjälpen backlinjen fick från de offensiva spelarna:

— Det underlättar för oss otroligt mycket att ha hårt jobbande anfallare och mittfältare och idag har vi anfallare som är nere i straffområdet och hämtar boll, så det är roligt, avslutar Simon Blomkvist.

Förutom backlinjen förtjänar Emil Viklund en stjärna i kanten för dagens insats. Hårt jobb och det kändes som han var överallt på planen, och hade dessutom den tekniska skickligheten och kraften i benen för att orka ta tag i bollen och etablera anfallsspel på den mjuka isen.

Nästa match för IFK Vänersborg är hemma mot Sandvikens AIK fredag 20 november kl 19.00. Det är i dagsläget ännu oklart hur publiksituationen ser ut inför den matchen men håll utkik på hemsidan under veckan för information och uppdateringar kring detta.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Patrik Karlsson