Kryss mot Västerås

Västerås SK och IFK Vänersborg delade på poängen i en jämn och spännande kamp som slutade 5-5.

IFK Vänersborg inledde matchen bäst och inte minst Emil Viklund visade att han konserverat formen fint. Först gav han IFK ledningen när han tog emot en passning från Robin Lundqvist, vek ut åt vänster och sköt in bollen i bortre gaveln. Efter några halvlägen för Västerås vann Viklund bollen på mittplanen, tog sig till samma yta till vänster om straffområdet igen och avslutade nästintill identiskt; skotten måste ha suttit i samma maska. 2-0 redan innan kvarten var spelad till IFK Vänersborg som startade matchen piggt och ägde en hel del boll.

Sen VSK-reducering
VSK jobbade sig dock in i matchen på sitt patenterade vis – genom att gå runt på kanterna och lyfta in bollar centralt där Robin Andersson stod och väntade. Man fixade också ett antal hörnor under matchen på det viset. Vänersborg klarade att stå emot det spelet i en halvtimme, sen hittade en boll fram till just Robin Andersson som styrde in ett inspel från nära håll. 

Repliken från IFK Vänersborg kom dock nästan omgående. Ilja Grachev stod för en fin individuell prestation och med en perfekt tajmad passning frispelade han Niklas Holopainen i djupled, som rundade målvakten och lyfte in 3-1 till Vänersborg. Ett resultatet som såg ut att stå sig halvleken ut trots intensiv jakt av VSK på en reducering mot ett tätt IFK-försvar. Med bara minuten kvar av halvleken hittade dock bollen in i nät efter en hörnvariant där Emil Juhlén var sist på bollen.

Mardömsstart
IFK fick sedan en mardrömsstart på den andra halvleken när en blåvit försvarare plockade ner ett lyft från VSK i straffområdet, men inte bättre än att bollen hamnade framför fötterna på Robin Andersson som enkelt kunde peta in 3-3. Då hade bara gått 17 sekunder av den andra halvleken. Återigen kunde dock Vänersborg studsa tillbaka ganska kvickt och det var återigen Emil Viklund som var siste IFK:are på bollen och petade in den till 4-3 i en rörig situation framför VSK-målet.

Lagen turades sedan om att göra mål:

  • Först kvitterade Robin Andersson till 4-4 ur misstänkt offsideposition.
  • Därefter satte Adam Herou Löf 5-4 till IFK efter en fin frislagsvariant signerad Ilja Grachev.
  • Magnus Joneby kvitterade sedan till 5-5 på hörna i den 75:e matchminuten.

IFK stod emot
Resten av matchen blev en déjà vu från matchen mot AIK i onsdag för IFK Vänersborg. Man blev kraftigt tillbakatryckta av ett tungt anfallande hemmalag, som dessutom hade klart piggare ben efter att ha vilat en vecka sedan senaste matchen än Vänersborg hade, som fick slita ont i slutet av matchen mot AIK för bara ett par dagar sedan. 

Det osade katt några gånger runt IFK:s straffområde men precis som mot AIK lyckades man freda sig och bärga ännu en tung poäng på bortaplan hem till Vänersborg, och chanserna att gå direkt till kvartsfinal den här säsongen ser allt bättre ut. Nu har IFK några dagars välbehövlig vila innan det är dags för derby borta mot Villa Lidköping nästa onsdag.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno