Kontraktet säkrat trots förlust

IFK Vänersborg var med länge i matchen mot tabelltrean Bollnäs, men i sin forcering efter en kvittering fick man se Erik Pettersson avgöra på övertid med två snabba mål.

Förutsättningarna inför matchen var att så länge IFK Vänersborg tog lika många eller fler poäng än Gripen Trollhättan, så skulle elfteplatsen och därmed elitseriekontraktet vara klart. Upplagt för drama, och dramatiskt blev det.

IFK (tillfälligt) nere på kvalplats
Matchen mellan Bollnäs och IFK var jämn och tät i första halvlek med IFK Vänersborg som det lite bättre laget, men det skulle dröja nästan en halvtimme innan Bollnäs Denis Sadakov spräckte nollan i matchen på passning av Erik Pettersson. Samtidigt hade Gripen tagit ledningen i Edsbyn och IFK Vänersborg låg därmed på kvalplats.

Ju längre halvleken led desto mer IFK blev det och till slut skulle utdelningen komma genom Joakim Johansson på lagets sjunde hörna. 1-1 i paus och läge för IFK Vänersborg i den andra halvlek, var känslan.

Även i den andra halvleken var det jämnt och tätt spel där IFK skapade de hetaste målchanserna efter snabba omställningar, men avsluten smet allt som oftast någon decimeter utanför mål eller räddades av Erik Persson i hemmamålet. Bollnäs var inte heller ofarliga och som vanligt gick det mesta genom Erik Pettersson som fick Kimmo Kyllönen att plocka fram sitt allra bästa målvaktsspel några gånger. När Pettersson tog sig loss från bevakningen efter 55 minuters spel kunde dock inte ens Kimmo stå emot och 1-2 var ett faktum.

Viklund tände hoppet
Fem minuter senare gjorde Sadakov sitt andra mål i matchen till 1-3 efter en snabb omställning på mittplan, men IFK Vänersborg hade inte gett upp än. Linus Hagman hittade fram till en fristående Emil Viklund som kunde placera in en snabb IFK-reducering och därefter hade IFK en handfull riktigt vassa chanser att få in även en kvittering, men utan att lyckas. Istället var det Bollnäs och Erik Petterson som kunde avgöra med 2-4 (straff) och 2-5 på övertid när IFK jagade kvittering.

Ungefär samtidigt reducerade Gripen Trollhättan mot Edsbyn och jagade frenetiskt en kvittering, och var nära flera gånger i slutsekunderna. Edsbyn höll dock undan, vilket innebär att IFK Vänersborg trots förlusten säkrade nytt kontrakt i elitserien till nästa säsong medan Gripen Trollhättan får kvala sig kvar.

– Vi har byggt mycket nytt och vi visste att det inte skulle bli lätt, vi börjar fantastiskt bra under säsongen och sen har vi dippar och så har vi nästan tvåsiffrigt i uddamålsförluster där vi ändå varit rätt bra så det finns mycket att bygga vidare på, sammanfattar Adam Herou Löf säsongen efter slutsignalen i Elitserien Live.

– Vårt mål nu på slutet när läget blev som det blev var att slippa kval, och det gjorde vi. Sen är det klart att det är ett misslyckande att inte gå till slutspel, det är ju där vi ska vara. Det är tungt men det är bara att köra nästa år igen, avslutar Adam.

Därmed är säsongen för herrlaget slut för den här gången och arbetat för att förbereda laget och föreningen på bästa sätt inför nästa säsong tar vid.

Vi tackar alla som stöttat och supportat IFK Vänersborg den här säsongen och hoppas få se er igen när nästa säsong drar igång på allvar till hösten!

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno