Kimmo och Elin har träffats för första gången

.

Så träffades de äntligen i Arena Vänersborg – IFK:s A-lagsmålvakter. Från Göteborg kom  Elin Johansson, som skall vakta målet i det nystartade damlaget. Från sitt hem i centrala Vänersborg kom en av världens bästa målvakter,  Kimmo Kyllönen.

Båda två är i full gång med försäsongsträningen. Kimmo har sex pass i veckan och Elin något färre. De längtar naturligtvis efter att komma på is i augusti. Nu är det mycket styrke- och konditionsträning.

Elin Johansson är från Kungälv och bor i Göteborg, men inte så länge till.

– Jag flyttar till Vänersborg nu, säger Elin och bekräftar därmed att satsningen på IFK:s damlag är allvarligt menad.

I Göteborg har hon haft ett lärarvikariat och arbete i skolan är något som hon vill fortsätta med.

– I höst vill jag fortsätta med lärarutbildning i Göteborg, berättar Elin.

Intresset för skolan delar hon med Kimmo, som vid sidan av bandyn är verksam på en av Vänersborgs skolor. Även Kimmo vill fortsätta att utbilda sig, men i hans fall handlar det om Bandyförbundets elittränarutbildning.

Kimmo har vid något tillfälle sagt att han skulle kunna skriva på ett tioårskontrakt med IFK. Trivs du så bra här?

– Ja, det är fantastiskt bra med arenan och IFK. Och Vänersborg passar mig och familjen, vi trivs.

Att arenan hade betydelse för Elin Johansson när hon bestämde sig för IFK förstår man när man hör under vilka förutsättningar hon har tränat och spelat tidigare.

– Det var inte alltid så kul när det blåste, regnade, snöade, säger hon med ett skratt.

Och skratt blev det mycket när de två målvakterna träffades. Det blev bland annat prat om vad som krävs för att bli bra målvakt. Vig och reaktionssnabb liksom förmågan att stå på rätt ställe och ”läsa spelet” var de två eniga om.

– Det är bra att vara lång också, säger Kimmo och tillägger skrattande att han är ju inte så lång (179 cm?).

Erfarenhet betyder mycket när målvakten ställs inför olika situationer där snabba beslut skall tas. Kimmo, 37, påpekar att många målvakter är som bäst över 30 och i elitserien finns det sådana som är en bit över 40.

På direkt fråga till Elin om hennes styrka som målvakt nämner hon bland annat att hon är lugn.

– För utespelarna är det viktigt att jag behåller lugnet – och geisten! – även när bollar  hamnar i den egna målburen.

Elin och Kimmo var överens om det mesta, inte minst när en av dem utbrister att det är smärtsamt att vara målvakt. Det går inte att agera vigt och snabbt om kroppen skulle vara helt täckt av skydd.

– Insidan av låren är kanske värst utsatt. Där blir det alltid blåmärken, säger båda.

Sedan följer en genomgång av ömma punkter på kroppen. Elin och Kimmo pekar på sina armar – där och där! – men smärtpunkterna verkar inte hindra dem från att fortsätta att på alla sätt försöka mota de stenhårda bandybollarna.

Målvaktsmötet är slut. Kimmo Kyllönen drar iväg till Nordic Wellness på Vattenpalatset för ytterligare ett träningspass. Elin Johanssson ansluter till sina lagkamrater i solskenet utanför arenan. Där skall Jesper Larsson ha en genomgång.

 

text: Jan-Erik Enhe