Jerry möter Martin Röing

Martin Röing om sin nya roll i IFK Vänersborg. Foto: Jerry Lindkvist

Han, om någon, torde veta hur en slipsten ska dras.
Eller om man så vill, hur en etablerad elitserieklubb i bandy ska drivas rent sportsligt.
– Visst är det en härlig utmaning, säger Martin Röing, ny ordförande i IFK Vänersborgs sport- och elitkommitté.

Varje sann bandyvän i Vänersborg känner, eller åtminstone vet vem Martin Röing är.
För trots allt, 18 säsonger och över 500 matcher i IFK-tröjan har förstås satt sina sköna spår i alla IFK-hjärtan. Lägg därtill en säsong hos elitseriekonkurrenten Hammarby och en i ryska Uralskij Trubnik och alla förstår att han verkligen vigt sitt liv till bandysporten.
Men, för två år sedan, vid fyllda 37 år, bestämde sig trotjänaren och den mångårige lagkaptenen att sätta en slutpunkt på den aktiva bandykarriären.
– Det var ett enkelt beslut att fatta. Vi har tre pojkar på två, sju och tio år och jag vill vara med i det dom gör, menar Martin Röing.

Aldrig släppt kontakten
Från det synnerligen speciella livet som elitidrottsman – med allt vad det innebär – blev vardagen ett mera normalt Svensson-liv i form att vara make och pappa, samt förstås jobbet som platschef på Norautron i Vänersborg.
Tro dock inte att Martin släppt kontakten med bandyn i allmänhet och IFK Vänersborg i synnerhet. Han har i stort sett bevakat samtliga hemmamatcher i Arenan de två senaste säsongerna och bortamatcherna har han kunnat följa via webbsändningarna.
Nu är också 39-åringen redo att åter ta sig an en nyckelroll i IFK i och med att han tackat ja till uppdraget att vara ordförande i sport- och elitkommittén. Arbetet med att sätta ihop kommittén är än så länge i sin linda men så här långt är det klart att Martin Röing får sällskap av Petter Andersson och Johan Svensson, vd på Vargön Alloys, samt Jocke Hedqvist, adjungerad från spelargruppen.
– Så ser det ut i dagsläget men fler namn är på ingång, berättar Röing.

Viktigt med lagsammanhållningen
Lite på distans – från läktarhåll – har han kunnat följa laget de två senaste säsongerna och där han strör både ris och ros.
– Vi kan ju konstatera att det inte hjälpte att ha världens bäste bandyspelare (Sergej Lomanov) och hans ryska kompisar i laget. Tappar lagsammanhållningen i styrka så hjälper det inte med spetsen, konstaterar Martin Röing och fortsätter:
– Det finns fantastiskt många duktiga bandyspelare i ligan men det är få förunnat att gå hela vägen. Kolla bara på Villa som alltid haft bra lag men som ännu inte vunnit ett SM-guld.
Förra säsongen innebar en åttonde plats och kvartsfinalförlust mot Sandviken för IFK, ett facit som får tummen upp av Martin Röing.
Självklart har han också sina funderingar kring den kommande säsongen.
– En placering mellan sex och tio känns realistisk och en semifinalplats skulle vara en jätteprestation. I den bästa av världar går vi hela vägen med det ska väldigt mycket till om vi ska lyckas trumma ut de bästa lagen där man har landslagsspelare på väldigt många positioner.
Samtidigt talar han gärna och varmt om utvecklingen på flera av de yngre spelarna. Som till exempel Simon Blomqvist och Robin Öhrlund, som dessutom ”kritat” för flera år i IFK-tröjan.
– Det ger jättesköna signaler på att vi jobbar rätt. De utgör framtidens IFK och är därmed viktiga i arbetet med att bibehålla elitseriestatusen.
– Den är jätteviktig för Vänersborg och det finns inte på kartan att vi ska tappa den, påpekar Martin Röing utan att darra det minsta.

Tittar långsiktigt
Väl medveten om att sport- och elitkommittén har stor påverkansgrad i arbetet med att föra IFK Vänersborg mot framtida framgångar påpekar han samtidigt vikten av att arbeta strategiskt och långsiktigt.
– För mig är femårsperspektivet än viktigare än ettårsperspektivet. Jag vill ju tro att alla bandyintresserade vänersborgare vill ha elitbandy även i framtiden.
Det finns förstås olika sätt att utveckla föreningen, bland annat genom att skapa kontinuitet. Martin Röing ser gärna flera vänersborgare i truppen de kommande åren, samtidigt som ”utomvänersborgsinfluenser” också är viktiga.
Mycket ska falla på plats i jakten på framgång och här tycker han det finns saker att förbättra.
– Vi måste satsa än hårdare på ungdomarna. Det är fantastiskt att se dem utvecklas och här är bandyskolan synnerligen viktig. Det är för få deltagare i vår bandyskola och ett dåligt underlag innebär att det blir inga bra kullar längre fram.
– Målet måste vara att vi klarar av att lyfta upp en till två av klubbens egna ungdomar till a-laget varje säsong. Här är det otroligt viktigt med de ideella krafterna och då måste vi som varit spelare på elitnivå vara med och driva fram de nya spelarna, menar Martin Röing som själv är tränare för klubbens tioåringar.
Sport- och elitkommitténs nya ordförande pratar gärna och länge om IFK-ungdomarna, J20-lagets framgångar som slutade med SM-final och med den träningsmentalitet som smugit sig ner i åldrarna.
– Den ska vi slå vakt om, den gör att vi kan se ljust på framtiden för IFK Vänersborg, slutar Martin Röing.

Text och foto: Jerry Lindkvist