Inför IFK Motala

Säsongens första Kamratmöte i elitserien.

I matchen mot Hammarby i tisdags blev det fjärde förlusten i rad för IFK Vänersborg. Stefan Karlssons grönvita lag vann med 5-2. Jocke Hedqvist och Felix Callander svarade för vänersborgarnas mål. En liten ljusglimt för de blåvita kan vara att de vann den andra halvleken…

Torsdagens gäster i Arena Vänersborg, IFK Motala, är den största överraskningen hittills i årets elitserie. Laget är obesegrat i de sex senaste matcherna och har bl a spelat oavgjort i Lidköping mot Villa och klart slagit Västerås på bortaplan. Tisdagens hemmamatch mot Broberg vanns med 3-2.

På 1980-talet när Boltic radade upp SM-titlar var Motala ett av de lag som i slutet av decenniet bröt Karlstadlagets dominans. I SM-finalen 1985 förlorade Motala mot Boltic, men två år senare fick Motala revansch. Med ett straffslag i sudden death erövrade laget den åtråvärda SM-bucklan. En som starkt bidrog till segern var Mikael Arvidsson – just det, legendaren från Villa som tillfälligt hade lämnat Lidköpingsklubben!

I dag är det en annan spelare från Villa som är Motalas bäste målgörare. 21-årige Philip Florén har hittills gjort tio mål (lika många som Jocke Hedqvist). I övrigt i Motalas A-lagstrupp finns sju spelare från den egna ungdomsverksamheten. Dessutom har Motala liksom Vänersborg en målvakt från Finland, Jussi Altonen.

Efter segern i SM-finalen 1987 har det varit lite upp och ner för IFK Motala. Nu verkar det dock som att klubben håller en jämnare elitserienivå. Efter tio omgångar har Motala 12 poäng, dvs fyra poäng mer än Vänersborg. Totalt har IFK Motala spelat i högsta serien 34 säsonger (IFK Vänersborg 36 säsonger).

I torsdagens match gäller det för IFK Vänersborg att ”knäcka” överraskningslaget IFK Motala. Hemmalaget har med sitt spelarmaterial kapacitet att göra det. 

 

text: Jan-Erik Ehne

foto: Patrik Karlsson