Lukas Forsströms första elitseriemål

Inför elitseriepremiären IFK Motala – IFK Vänersborg

Elitseriesäsongen drar igång för IFK Vänersborg med bortamatch mot IFK Motala kl. 15.00 på lördag.

Efter en lång försäsong är vi äntligen redo att dra igång vad som sannolikt kommer bli den märkligaste elitseriesäsongen i bandy någonsin, men kanske också den viktigaste för vem behöver inte ett par timmars verklighetsflykt ibland för tillfället? För IFK Vänersborgs inleds säsongen på Motala Isstadion kl. 15.00 imorgon lördag. Totalt blev det blott sju träningsmatcher för det relativt nybyggda laget under försäsongen, men man har till kommit ihop snabbt som lag och levererat bra resultat: fem segrar och två förluster blev facit. Bäste målskytt, och poängplockare, i träningsmatcherna blev nyförvärvet Markus Kumpuoja som stått för sju mål och fyra assist på de sju matcher.

Även morgondagens motståndare i IFK Motala har haft det mer knapert än vanligt när det kommer till träningsmatcher. Man har bara spelat tre träningsmatcher och tre matcher i Svenska Cupen i uppladdning inför den stundande säsongen, där det blivit två segrar och fyra förluster. Deras bäste poängplockare på försäsongen blev Viktor Hulthammar med sina sex poäng på sex matcher. Övriga spelare för Vänersborg att hålla koll på är bland annat målskytten Philip Florén (22 mål förra säsongen) och hyperoffensive försvararen Elias Gillgren som sällan är blyg när det kommer till att dra iväg på offensiva soloräder. I målet har de, precis som IFK Vänersborg, ett mycket vasst finskt målvaktslejon i form av Jussi Aaltonen.

Sedan återkomsten till elitserien 2017 har Motala gjort sig ett namn i Bandysverige för att vara ett svårspelat lag som jobbar hårt och nästan alltid får ut max av varje spelare. Förra säsongen överraskade Motala de flesta med att sluta åtta i elitserien och gå till åttondelsfinal. Då visade man sig också vara väldigt svårslagna på hemmaplan, man förlorade bara fyra matcher på hemmaplan och ställde framförallt till med stora problem för de flesta lag med sin täta defensiv; totalt släppte man in 30 mål på 13 matcher hemma på Isstadion, ett snitt på 2,3 mål/match och överträffade bara av Edsbyn i just den statistiken. Det är således ingen lätt bortamatch för IFK Vänersborg och inte blir den lättare av att den spelas utomhus i november med allt vad det kan innebär i form av novemberväder (väderprognosen just nu lovar dock fina yttre förhållanden). Detta är såklart Vänersborgsspelarna helt medvetna om. Förra säsongen slutade motsvarande möte mellan lagen nämligen 2-2 i duggregnet i Motala.

Även i Motala råder det publikstopp på grund av covidrestriktioner just nu, det hindrar dock inte den som vill från att se matchen eftersom den sänds på Sportbladet Play. Där kan du teckna ett abonnemang och se hela grundserien – alla matcher med alla lag – för 1299 kr. Väljer du då dessutom IFK Vänersborg som din favoritklubb när du tecknar abonnemanget så skänker du 100 kr till IFK Vänersborgs verksamhet. 

Avslag lördag kl. 15.00 på Motala Isstadion. Äntligen!

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno