Inför Broberg borta

Efter ett kortare landslagsuppehåll drar elitserien igång igen för IFK Vänersborg med bortamatch mot Broberg Söderhamn.

Hemmalaget Broberg Söderhamn har genomgått en generationsväxling den här säsongen. Klubbikoner som Jonas Nygren, Robin Redin och Adam Wijk har lagt av ihop med ett antal andra spelare och istället ersatts av yngre förmågor från elitserien och allsvenskan. Även tränarna har bytts ut sedan förra vintern.

Efter en försäsong som lovade gott för Broberg har det gått lite tyngre i elitserien så här långt. Visserligen inledde man serien med två raka segrar mot Hammarby och Rättvik men sedan dess har det blivit sex förluster, en oavgjord och en seger (hemma mot Vetlanda för två omgångar sedan).

En förklaring kan vara att Broberg likt IFK Vänersborg varit skadedrabbat i säsongsinledningen. Före detta IFK-stjärnan Robin Öhrlund inledde säsongen starkt och såg ut att närma sig samma höjder han befann sig på i den blåvita tröjan, men åkte dessvärre på en skada i mötet med Sandviken och har inte spelat sedan dess. På skadelistan noteras även liberon Tatu Ässämäki och målvakten Max Bergström.

Spetskompetens kan Broberg ställa på isen ändå förstås, inte minst i skyttekungen Martin Söderberg som skuggar Linus Hagman i skytteligan med tio mål så här långt. Även Daniel Burvall Jonsson, 41 år och still going strong, och finske Jakko Hyvönen ligger bakom mycket av Brobergs anfallsspel även den här säsongen.

För IFK Vänersborg kom uppehållet lägligt, trots god form och bra momentum i laget. Man har fått gå hårt på samtliga spelare i säsongsinledningen och den senaste veckan har gett lite välbehövlig återhämtning och träning.

Truppläget är följande: Örebrolånet Sebastian Brandt, som gjorde fyra mål på sina två matcher i IFK-tröjan, har nu återvänt till Närke. Henric Eriksson blev anmäld av Sirius efter matchen senast och avstängd i tre matcher av Disciplinnämnden, ett beslut som IFK har överklagat till Riksidrottsnämnden (RIN), men i väntan på beslut därifrån är ”Buddha” avstängd tills vidare. I gengäld av IFK skrivit kontrakt med Richard Kamperin Wallin som kommer vara med och köra för fullt framöver.

Förra säsongen möten mellan Broberg och IFK Vänersborg var otroligt jämna, alla blåvita minns säkerligen med viss fasa avslutningen på matchen i Söderhamn där IFK hade ledningen med ett par minuter kvar bara för att se Broberg kvittera och sedan vinna med 5-4 efter alla slumpmåls moder på matchens sista skott. Returen i Vänersborg slutade sedan 5-5.

I år håller vi tummarna för en trevligare upplevelse för IFK i Helsinghus Arena!

Matchen har avslag kl 19.00 och kan följas på Bandygrytan eller streamas via Bandypuls/Expressen.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Patrik Karlsson