Inför Bollnäs borta

Nu ska elitserien avgöras. För IFK Vänersborgs del är det säkrat elitseriekontrakt som står på spel när laget åker till Bollnäs i sista omgången.

Efter en säsong som varit upp och ner befinner sig IFK Vänersborg nu parkerade på plats 11, ”Ingenmansland”, i tabellen. Någon chans att nå slutspel finns dessvärre inte längre utan målet nu är att klara kontraktet utan att behöva spela kval mot Frillesås och två allsvenska lag.

IFK har just nu samma poäng som Gripen Trollhättan som ligger på kvalplats, men IFK har 12 mål bättre målskillnad och har gjort betydligt fler mål än Gripen. Det innebär att man i praktiken har avgörandet i egna händer; Seger mot Bollnäs och Gripen kommer behöva besegra regerande mästarna Edsbyn på bortaplan med minst 14-0 för att peta ner IFK på kvalplats. Något som får betraktas som en högoddsare.

För IFK Vänersborg blir det första besöket i nybyggda SBB Arena, som stod klar inför den här säsongen. Någon hemmaborg har det dock inte blivit för Bollnäs ännu, laget har ovanligt nog tagit klart fler poäng på bortaplan den här säsongen än man gjort på hemmaplan. 

Bollnäs går in i matchen med tre segrar varav den senaste var en 5-3-seger mot Gripen. Laget är redan innan fredagens match klara treor i serien och kan således varken klättra högre eller sjunka lägre i tabellen. Möjligtvis något ett betydligt mer motiverat IFK Vänersborg kan utnyttja.

I Bollnäs har nästan allt kretsat kring Erik Pettersson den här säsongen. Pettersson är tvåa i både skytte- och poängligan (om än rejält distanserad av Christoffer Edlund) och när laget besegrade Gripen senast gjorde ”EP” 4 av 5 mål för Bollnäs. Det var ju också Erik Pettersson som i matchens sista skälvande sekunder slog in en retur när IFK och Bollnäs möttes i Vänersborg och säkrade en uddamålsseger för Bollnäs. IFK gjorde annars en bra match den gången och lyckades hålla god koll på Erik Pettersson fram tills dess, så något liknande kommer behöva plockas fram även på fredag.

Att säkra kontraktet av egen kraft och inte vara beroende av hjälp från andra lag vore givetvis en skön avslutning för IFK Vänersborg, så är ni inte på plats i Bollnäs hoppas vi att ni sitter parkerade framför datorn, mobilen eller teven och stöttar IFK-laget.

Avgörandet drar igång kl 19.00 och kan ses på Elitserien Live eller följas via Bandygrytan.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno