Inför avgörandet i Edsbyn

Sanningens ögonblick är här.

Efter att IFK Vänersborg tagit ledningen med 2-0 i matcher och Edsbyn vunnit de två senast är ställningen 2-2 i matcher i kvartsfinalserien och det innebär att allting avgörs i en direkt avgörande femte match i Edsbyn. För IFK Vänersborgs del är det andra gången man är i den situationen, senast var 2014 då man mötte Västerås SK i en femte avgörande match som VSK vann med 7-2.

Även om Edsbyn nu har två raka segrar och kvitterat matchserien så har det varit jämna matcher som hade kunnat tippa över till vilket lag som helst. En avgörande skillnad lagen emellan har varit Edsbyns skytte på hörnor – laget har bara mäktat med sju spelmål mot IFK Vänersborg på de fyra kvartsfinaler som spelats, men i gengäld gjort sex hörnmål varav tre i senaste matchen, vilket också blev den stora skillnaden i den matchen. I mötena med Vänersborg har Edsbyn gjort mål på 13% av sina hörnor medan IFK ligger på blott 7%. Kanske det dock betyda att Vänersborg har några hörnmål sparade att smälla in i den avgörande matchen?

IFK Vänersborg har haft kommandot i hela kvartsfinalserien genom sin tidiga 2-0-ledning i matcher och det tvingade Edsbyn att anpassa till IFK och spela betydligt mer defensivt och försiktigt än tidigare, med gott resultat. Nu är dock förutsättningarna andra och båda lagen behöver gå för seger så det kan borga för en öppnare matchbild, vilket i den här matchserien passat IFK klart bättre. Det taktiska rävspelet kommer garanterat fortsätta även i den här matchen, och det återstår att se vilka som går segrande ur den striden.

Vid IFK-seger blir det klubbens första semifinal på 18 år och givetvis en stor framgång för det här laget och för föreningen som helhet. Vilka som i så fall väntar i den hypotetiska semifinalen är dock inte klart ännu eftersom IFK:s sida av slutspelsträdet är den enda som fortfarande lever, även AIK och VSK möts nämligen i en femte avgörande match på torsdagskvällen.

Matchen i Edsbyn har avslag kl 20.00 och ses på Sportbladet Play eller följs via liverapportering på Bandygrytan. Nu kör vi.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson