Inför Åby/Tjureda

-

Den sydliga sensationen

På senvintern tidigare år blev Åby-Tjuredas bandylag sensationellt klart för elitserien efter bara två säsonger i allsvenskan. Därmed fick elitserien sitt sydligaste lag någonsin.

Tjureda socken har 800 invånare. Antalet medlemmar i föreningen är 1 200! Engagemanget hos befolkningen är mycket stort, vilket visade sig när bandyhallen byggdes i år. Många ställde upp och fullbordade ”undret”. Kostnaden stannade på 43 miljoner kronor.

Före jul var den nya hallen platsen för en fyrnationsturnering. Landslagen från Sverige, Ryssland, Finland och Norge gästade Åby-Tjuredas hemmaarena.

Hedersordföranden Owe Svensson, som varit föreningen ordförande i över 50 år, har all anledning att glädja sig åt bandyhallen och föreningens framgångar.

Åby-Tjuredas första säsong i elitserien har dock inte inneburit någon större framgång. Laget parkerar i botten och har i särklass släppt in mest mål av alla – i genomsnitt sex-sju mål per match. Framåt har det inte heller blivit så många mål – i genomsnitt knappt två mål per match.

I hörnstatistiken ligger Åby-Tjureda i botten efter att ha gjort mål på tre procent av möjligheterna. De bästa lagen brukar hålla sig på 12-14 procent.

I spelartruppen är ungefär hälften egna ”produkter”. Bäste målgörare är Filip Bringe, 8, samt Viktor Johansson och Andreas Lysell, 5 vardera. Noterbart är vidare att Åby-Tjureda har seriens yngsta målvakter, 18 och 20 år.

Tränare är Sergej In-Fa-Lin som kom till Sverige från Ryssland på 1990-talet med meriter från det ryska landslaget. I Sverige har han spelat bl a i Motala, Edsbyn och Vetlanda.

 

Text Jan-Erik Ehne 

Bild Mikael Larsson