IFK Vänersborg – AIK 3-2

IFK Vänersborg höll undan för AIK och bäddade för en renodlad cupfinal mot Villa Lidköping på söndagen.

I en match där AIK med sitt stjärnspäckade lag var storfavoriter var det IFK Vänersborg som inledde matchen bäst. AIK hade mycket boll men det blåvita hemmalag var täta och kunde relativt enkelt avväpna AIK-spelarnas attacker. När man sedan själva hade bollen var man inte alls oävna med den. 1-0 gjorde Edvin Isaksson när han pricksköt in bollen förbi Andreas Bergwall efter att Emil Viklund transporterat upp den och fördelat den vidare.

Lyft mot AIK:s backlinje skulle visa sig framgångsrikt för IFK i den första halvleken och både 2-0 och 3-0 tillkom på det sättet. 2-0 var ett lite konststycke när Markus Kumpuoja slog ett perfekt lyft som Niclas Nyqvist med hög svårighetsgrad tog ner i fart och lyfte i mål, och 3-0 var inte mycket fulare det när Kumpuoja själv plockade ner ett lyft från Grachev och smällde in bollen.

Jakob Jenefeldt hade sedan ett jätteläge att göra 4-0 på en utsökt genomskärare av Ilja Grachev, men avslutade tamt. IFK-försvaret var i stort sett fläckfritt under den första halvleken bortsett från några farliga bolltapp när AIK gick upp högt i press, men i slutet av halvleken gick man för en gångs skull gick bort sig i markeringsspelet och Alexandr Kim kunde slå en öppnande passning rakt genom IFK-laget till en fri Elias Engholm som satte 3-1.

Andra halvlek blev ett ställningskrig där Vänersborg inte var jätteintresserade av att gå framåt utan nöjda med att spela av tid, medan AIK hade förtvivlat svårt att komma till målchanser. IFK hade halvlekens två bästa målchanser inledningsvis när Edvin Isaksson och Robin Lundqvist tog sig fram till riktigt bra lägen. Några mål blev det dock inte.

AIK hade som sagt svårt att komma till målchanser och bolltappen duggade tätt stundtals, men när Alexandr Kim tog saken i egna händer och klev rakt igenom IFK-laget var det plötsligt 3-2 på resultattavlan. Svagt försvarsspel av de blåvita även vid det målet, i övrigt var försvarsspelet mycket bra.

Några fler mål föll inte i den här matchen trots att AIK fick chansen till en slutforcering när Vänersborg fick ett gäng utvisningar på kort tid sista kvarten. AIK hade dock varken förmågan eller orken att utnyttja det den här kvällen utan IFK Vänersborg kunde ta hem segern. I IFK var Edvin Isaksson och Markus Kumpuoja vassast framåt och Ilja Grachev serverade smörpassningar på löpande band. I AIK var Alexandr Kim den främste.

Imorgon väntar renodlad cupfinal mellan IFK Vänersborg och Villa Lidköping och jumbofinal mellan AIK och Frillesås. 

Text: Daniel Johansson Silvereld

Foto: Jorge Moreno