IFK nollade Bollnäs

Gabriel Bridholm höll nollan mot Bollnäs.

IFK Vänersborg tog ytterligare en fin skalp uppe i Hälsingland på fredagkvällen och inledde det nya året på samma fina sätt som man avslutade det gamla. Bollnäs besegrades – och nollades – nämligen på Sävstaås av Gabriel Bridholm och IFK när man vann med 0-2.

Fyrapoängsmatch

Matchen beskrevs på förhand som en fyrapoängsmatch, där IFK vid seger skulle äta upp delar av tabellfemman Bollnäs försprång och minska det till blott två poäng, Vid förlust hade istället avståndet till lagen närmast på slutspelsplats riskerat att bli växa ytterligare.

Kanske var det också därför som båda lagen inledde matchen så avvaktande. Första kvarten hände ingenting av värde, och därefter skapade båda lagen en del halvchanser. IFK ägde mest boll men hade svårt att ta sig igenom Bollnäs uppställda försvar. Det krävdes ett distansskott av Joakim Hedqvist i 36:e minuten som Johan Koch kunde slå in returen på, för att dödläget i matchen skulle brytas. 0-1 till IFK och trots att Bollnäs skapade en farlig dubbelchans från nära håll lyckades IFK behålla ledningen in till halvtidsvilan.

”Sixten” avgjorde på hörna

I den andra halvleken öppnade spelet upp sig lite och Bollnäs tryckte på lite mer framåt i en jakt på kvittering. Det tvingade Stefan Karlsson att ta en tidig timeout redan efter sex minuters spel i andra halvlek, och det får effekt. IFK vaskar fram några chanser och en hörna som Marcus Sixtensson-Ottosson dunkade in till 0-2. Då hade 56 minuter av matchen spelats.

Resten av halvleken försvarar IFK sin ledning på ett stabilt och mycket bra sätt. Försvarsspelet är gediget och Bollnäs lyckas inte komma till särskilt många heta lägen. De chanser som uppstod klarade IFK:s bäste spelare, Gabriel Bridholm, av att lägga vantarna på varje gång. IFK fick en del omställningslägen och hade farliga skott från både Englund och Fagerström men det stannade vid två mål för IFK:s del ikväll.

Tätade till runt strecket

Det gjorde dock inte så mycket då Bollnäs, trots ett idogt lyftande i slutskedet av matchen, inte lyckades göra något utan fick se sig nollade av IFK Vänersborg på hemmaplan. Två nya poäng för Stefan Karlssons mannar således och nu har IFK tätat till kampen runt slutspelsstrecket rejält. Blott tre poäng skiljer upp till fyran Västerås, och två poäng till femman Bollnäs.

Avslutningen blir en rysare. Klart är att IFK går in i säsongsavslutningen med mycket god form och massar av självförtroende.

Härnäst väntar en svår bortamatch mot Villa i Lidköping på söndag. Ett Villa som inte förlorat på hemmaplan sedan annandagen 2011. Då stod, just det, IFK Vänersborg som segrare…

Läs mer om matchen:

Matchrapport

”En riktig laginsats”

Hela Hälsinglands/TTELA:s liverapportering

TTELA

Giffarna.se 

TV: Jocke Hedqvist om matchen