IFK klara för kvartsfinal efter stark vändning

Ett plötsligt snöoväder satte käppar i hjulet första 45, sedan kom IFK Vänersborg ut efter paus och visade klass.

Det såg inledningsvis ut att vara perfekta förhållanden på Sävstaås IP när matchen startade, men efter ungefär tio minuter började det falla snö och sedan föll den kraftigare och kraftigare under resten av halvleken. Första 15-20 minuterna var dock relativt spelbara och då var det Bollnäs som tog tag i taktpinnen mot ett IFK Vänersborg som såg lite tagna ut av stundens allvar. 
— Vi var lite nervösa, det syntes tydligt i första halvlek och sedan kom snöfallet som skapade mer kaos än jag tycker det borde gjort, säger IFK Vänersborgs tränare Ari Holopainen till Sportbladet Play efter matchen.

Effektivt hörnskytte
Bollnäs hann ta ledningen med 1-0 på lagets första hörna genom Joel Wilhelmsson precis innan snön började falla, och resten av halvleken blev det mest kamp och långbollar från båda lagen, ett spel Bollnäs behärskade bättre och skapade flera klara målchanser på. Man var också effektivare på hörnor än Vänersborg; Per Hellmyrs utökade nämligen till 2-0 strax innan paus på Bollnäs tredje hörna. IFK hade fyra hörnor i halvleken men träffade knappt mål med en enda, bästa målchansen var istället ett rungande skott från Emil Viklund redan efter någon minuts spel där Bollnäs målvakt gjorde en superparad och räddade bollen från att sitt i bortre krysset.

Lagom till halvtidspausen avtog snöfallet och när den andra halvleken startade var det klart bättre förhållanden för att spela bandy, och IFK Vänersborg var inte sena att utnyttja det i sin reduceringsjakt. Redan från starten av halvleken syntes det att det var ett IFK-lag som bestämt sig för att trycka på mer framåt nu när isen tillät det och det dröjde inte länge – åtta minuter närmare bestämt – innan man fick in reduceringen genom Ilja Grachev på ett tungt skott från straffområdeslinjen.

Spel mot ett mål
Därefter var det närmast spel mot ett mål och IFK radade upp hörnor och målchanser men det skulle dröja en kvart innan kvitteringen kom. Matchen spelade Niclas Nyqvist serverade Markus Kumpuoja en perfekt genomskärare i djupet, och Markus rundade kyligt målvakten och rullade in 2-2. Bollnäs, som var tvungna att vinna matchen för att inte ha spelat färdigt för säsongen redan på tisdag, började chansspela med mycket långbollar framåt utan någon större lycka. Istället var det IFK som stod för det mesta och bästa i anfallsväg.

Med drygt tio minuter kvar av matchen vann Lukas Forsström tre dueller på mittplanen och lyckades i samma veva friställa Edvin Isaksson i djupled som var kylig och rullade in 2-3-målet som just då gav IFK Vänersborg en direktplats till kvartsfinalerna. Avslutningen blev nervös, Bollnäs skapade en par hörnor i slutminuterna men IFK-ruset klarade av dem och det sista som hände i matchen var att Jakob Jenefeldt friställde Niclas Nyqvist med en lyra och Nyqvist fintade ner både målvakt och libero två-tre gånger innan han placerade in slutresultatet 2-4.

”Vill avsluta med bra spel”
Ett resultat som gör att IFK Vänersborg kommer sluta sexa i elitserien och redan nu är klara för kvartsfinal. En match återstår dock, mot AIK hemma på tisdag. Seger där och IFK har fortfarande chans att sluta femma i tabellen. Enligt Ari Holopainen är dock det viktigaste att avsluta serien med en bra känsla inför slutspelet.
— Den sista grundseriematchen vill man så klart avsluta med bra spel. Om det räcker till vinst eller inte får vi se, men en bra känsla i den sista matchen inför slutspelet är naturligtvis oerhört viktigt, avslutar Ari.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson