IFK föll i Motala

På en svårspelad is fick hemmalaget utdelning på det mesta medan IFK Vänersborg inte hade något medstuds och därför förlorade med 1-5.

IFK Motala borta brukar vara en svår uppgift och det faktum att det här var hemmalagets första match inför hemmapubliken den här säsongen pga isproblem gav dem säkerligen några extra procent energi inför avslag. Det var dock IFK Vänersborg som inledde matchen bäst och skapade den första farliga målchansen när Niklas Holopainen blev frispelad i snäv vinkel, han lyckades runda målvakten men avslutet tog i målramen och ut.

Ineffektivt IFK – effektivt IFK
Istället var det IFK Motala som tog ledningen på ett slumpartat sätt, en rensning från IFK-försvarets studsade på en lagkamrats ben och friställde Fredrik Lönn mitt framför mål som säkert satte dit ledningsmålet. IFK Vänersborg fortsatte spela bra och skapa målchanser men Motala finske målvakt Jussi Aaltonen storspelade. Bästa IFK-chansen var när Adam Herou Löf blev fint framspelad av Samuel Baatz och fick iväg ett välriktat skott som Aaltonen fick ut tåspetsen på.

Ju längre halvleken led desto sämre blev isen, något som passade hemmalaget bäst. Om Vänersborg hade svårt att få utdelningen på sina chanser så var det raka motsatsen för Motala som sin vana trogen knapp behövde målchanser för att göra mål. Således logiskt att det var Motala som utökade till 0-2 efter att de slängt in en boll framför mål som slutligen landade på Philip Floréns klubba. 

IFK Vänersborg försökte krypa närmare innan paus och skapade en del hörnor men den dåliga isen gjorde det svårt att bygga något strukturerat anfallsspel.

Hafsigt spel passade Motala bäst
Med nyspolad is inför den andra halvleken var förhoppningen att Vänersborg skulle kunna sätta fart och försöka få in en reducering, men istället fortsatte det hafsiga spelet med mycket bolltapp vilket passade Motala med en ledning att spela på som handen i handsken. Gästerna hade svårt att få till något ordnat spel mot ett Motala som sjönk hem djupt med hela laget och satsade på omställningar.

Sen var det där med att göra mål på ingenting; Motalas avgörande ryck från 0-2 till 0-4 kom från i princip ingenstans. Först fick Philip Florén fatt i en boll nere på kortlinjen, halvvägs till hörnflaggan men fick iväg ett chansskott som på något sätt studsade in bakom Kimmo Kyllönen. Vid 0-4 flippades en kort passning i djupled mot en framrusande Motalaspelare som missade bollen men störde Kyllönen såpass mycket att passningen gick hela vägen in i mål.

Lippi ende målskytt
Vid det laget var isen alltför dålig för att IFK Vänersborg skulle ha någon chans att skapa tillräckligt med chanser för att vända, och när Jonas Enander åkte sig fri efter en lyra och gjorde 0-5 så var det ridå. Juho Liukkonen fick förvisso in en reducering med kvarten kvar men så mycket mer än så blev det inte för IFK Vänersborg den här kvällen.

Isstadion i Motala är en av de mest svårspelade arenorna i elitserien och hemmalaget IFK Motala har genom åren utvecklat ett spel som är extremt väl anpassat för spel i de svåra förhållandena, medan inomhuslag som IFK Vänersborg brukar ha lite svårare att få ut sitt spel där. 

– Det såg ut som det alltid gör när man är här, konstaterade Kimmo Kyllönen krasst i Elitserien Live efter matchen. 

Härnäst väntar dock hemmamatch i Arena Vänersborg mot regerande mästarna Edsbyn redan på tisdag, så då är det bara att ta nya tag för vårt blåvita lag. Avslag 19.00.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson