Henric Eriksson i fokus inför bortaderbyt

Inför Villa Lidköping – IFK Vänersborg, lördag 29/11 kl. 14.30

Henric Eriksson spelar på fart och kraft och kliver aldrig undan. Nu ser han fram emot lördagens bortaderby mot Villa Lidköping. Foto: Patrik Karlsson

Han är liraren som gjort sig känd för sin starka fysik och höga fart. Inför höstens derby mot Villa Lidköping har han dessutom hamnat i fokus för tacklingar som utdelades redan på försäsongen. 

När jag pratar med Henric Eriksson har han lagt barnen för natten, och är passande nog på väg in i gymmet. Fystränare Klingborg har lagt upp ett träningsprogram för att spelarna ska bibehålla styrkan som byggts upp under sommaren.

– Det gör mycket för explosiviteten under säsongen, så att man känner sig stark senare när det gäller som mest, säger Henric.

Henric har gjort sig känd som en av elitseriens mest vältränade spelare, men har givetvis andra kvalitéer.

– Jag har alltid spelat mycket på fart och kraft, men spelstilen har nog ändrats en del under åren. Numera har jag ju testat många olika positioner också, så jag har nog blivit ganska allround. Halvdan på det mesta, kan man säga. Sen har jag ju varit kapten ett tag också, så jag försöker såklart vara en pådrivare och ge energi till medspelarna.

Har alltid tränat hårt

Sedan tiden på bandygymnasiet har han alltid tränat hårt. Då kunde de köra 2-3 pass vissa dagar, delat mellan is- och fysträning. Numera blir det bara något besök på gymmet per vecka utöver de fem-sex ispassen.

– Förr tänkte jag nog att en vilodag var en förlorad träningsdag, men numera har man lärt sig att kroppen behöver vila emellanåt också.

Även om han alltid har haft lätt för att träna styrka så menar han att det är en svår balansgång för att hitta rätt bandyfysik.

– När det gäller styrka så handlar det mycket om kvalitetsträning. Min gamla radarpartner Viktor Weiselius trodde ju att det räckte att vistas på gymmet och titta på maskinerna. Sen är det väldigt komplext, och man behöver vara bra på det mesta. Snabbhet, uthållighet och styrka samtidigt som man inte får bli för tung. Jag har haft någon säsong när jag har känt att jag har byggt för mycket muskler, och det är inte heller bra. Nu känner jag att jag har byggt upp en bra grundstyrka och fokuserar mer på kondition, även om det där med att springa inte riktigt är min grej.

”Det triggar mig”

Under försäsongen var Henric inblandad i närkamper med Villa-spelare, där både Daniel Andersson och Lars Fall klev av med skador. Något som Lidköpingspubliken knappast lär ha glömt inför lördagens derby.

– Vad ska jag säga? Det är vanliga, hårda tacklingar som tar olyckligt, och det är en väldig otur att de blir skadade. Jag har ju en spelstil där jag är inblandad i mycket närkamper, och ibland är det jag som åker på en smäll. Det blir mycket snack om ingenting, tycker jag. Det lär bli samma stämning som vanligt under matchen, men om det riktas mer känslor åt just mitt håll så gör det ingenting, det triggar mig bara. Bättre det än att de inte vet vem jag är.

Han ser istället mest fram emot en av säsongens största matcher, och hoppas på mycket folk och storslagen inramning.

– Villa är favoriter, men vi har sett bra ut det senaste och känner oss starka. Det blir riktigt kul, helt enkelt.


Text: Rickard Sköld   Foto: Patrik Karlsson

 

Följ med till Lidköping och stötta kamraterna!

Undvik parkeringsproblem, köer och tänk på miljön – boka bussresa senast 27/11 kl. 21. Läs mer och anmäl dig här