Fredax har delat ut årets stipendium till framstående juniorspelare i IFK

Sedan 2011 har Fredax givit stipendium till framstående juniorspelare men Fredax grundades mycket tidigare än så!

Hösten 1989 öppnade en ny restaurang, Tre Galli, på Sundsgatan. Vid invigningen träffades några bankmän, revisorer, fastighetsmäklare, tandläkare m,fl. med anknytning till centrum. Frågan kom upp varför man inte som i andra länder kunde träffas efter arbetet på en öl el. dyligt. En handlingskraftig bankchef föreslog då att man skulle prova idén och träffas var tredje fredag i månaden efter arbetet. Man bestämde att träffas på Tre Galli och att sprida idén. Vid första mötet bestämdes klubbens namn till FREDAX-Klubben.

Under gårdagen var det dax att tillkännage årets stipendiater. Denna gång var det tre förväntannsfulla tjejer som fick bekanta sig med ”Fredaxgrabbarna” i klubblokalen i Nordstan. Under middagen fick tjejerna berätta om sin säsong som har innehållit både VM-Guld och SM-Silver i F17 vilket är det högsta juniorserien för tjejer. Efter en mycket trevlig middag fick tjejerna lova att nästa gång dom gör mål ska dom fira vid den blåvita Fredaxskylten i Arenan!

Spola isen blank och fin maskin maskin maskin är en av alla nostalgiska ramsor tjejerna fick höra under kvällen!

Årets stependiater är!

Tora Skagerlund – Kraftfull försvarare som varit en nyckel i F17 och damlagets imponerande säsong. Hon krönte säsongen med ett VM-guld med F17 landslaget.

Wilma Holmberg Larsson – Precis som Tora var hon med och tog VM-guld med F17 landslaget där hon agerade försvarare. Hennes främsta styrkor är en imponerande skridskoåkning och en speluppfattning som få har. Hon har dessutom via samarbetsavtal gjort debut i elitserien i Mölndal.

Klara Ahlstedt – skridskostarkt med en fantastisk teknik och en målskytt av rang. Hon gjorde 17 mål och 7 assist på 13 matcher i allsvenskan samt 10 mål på 10 matcher i F17. Hon var också med på avtal med Mölndal och gjorde sina två första mål i elitserien under säsongen.

Tidigare stependiater
2022 Covid
2021 Covid
2020 Hugo Andersson, Lucas Brorsson & Lukas Forsström
2019 Dennis Nilsson, Linus Larsson & Gustav Jansson
2018  Felix Callander, Viktor Hjelm & Filip Nilsson
2017 David Jensen, Sondre Höydahl &Vilhelm Brodin
2016 Olle Berglund & Markus Johansson
2015 Elias Johansson, Jonathan Josefsson, David Lång & Erik Stålhandske
2014 Joel Emanuellson & Joakim ”Kimmen” Johansson
2013 Viktor Carlsson, Adam Blomster & Richard Johansson
2012 Nisse Berner, Alexander Zitonui & Anton Johansson
2011 Petter Andersson, Christofer Fagerström & Robin Lundqvist

text: Martin Frändberg
foto: Martin Frändberg