Förlust i snömatch

I en svårspelad match som präglades mycket av kamp drog hemmalaget Sirius det längsta strået mot IFK Vänersborg.

Snön föll över Uppsala när matchen mellan Sirius och IFK Vänersborg skulle starta, och fortsatte falla under i stort sett hela den första halvleken. Det gjorde bollen svårhanterad, men det var IFK som hanterade underlaget bäst och skapade de flesta målchanserna i den första halvleken. Därför var det helt rättvist när Emil Viklund spelade fram Kalle Lempinen som sköt in 1-0 till IFK Vänersborg via målvaktens handskar.

Tuffa förhållanden
Kalle var också inblandad när IFK var närmast att utöka sin ledning, men Sirius landslagsmålvakt Anton Andersson gjorde en vass dubbelräddning på först Lempinens och sedan Herou Löfs avslut. Sirius hade å sin sida svårt att skapa målchanser i första halvlek och IFK-försvaret tog hand om det som kastades mot dem.

– Det är tuffa förhållanden, det snöar och sen snöar det inte och sen snöar det igen. Det är lite vindigt också och vi har haft medvind så det gäller att anpassa sig, beskrev Ilja Grachev förutsättningarna till Elitserien Live i halvtid.

Till den andra halvleken upphörde snön och isen blev mer spelbar. Det kunde hemmalaget Sirius utnyttja i medvinden och fick bättre fart med sig i sina anfall om omställningar än gästerna som fick jobba i motvind. Till en början gjorde man det dock bra och tvingade Siriusmålvakten att göra flera räddningar av den högre skolan för att hålla kvar hemmalaget i matchen.

Sirius vände
Därefter blev motvinden dock för stark för IFK Vänersborg både bokstavligt och bildligt. För Sirius genom två gånger Albin Thomsen både kvitterade och tog ledningen genom två snabba omställningar, och IFK hade svårt att få samma fart i sitt anfallsspel som i första halvlek samtidigt som den skrapade isen blev allt hoppigare ju längre halvleken led.

Med knappt tio minuter kvar tog IFK-bänken en timeout för att samla sig i kvitteringsjakten. Det första som hände efter timeouten var dock att Sirius slog en lång och hög lyra som fångades av vinden, blåste och studsade över allt och alla utom Ted Bergström Heramb som på ett skickligt sätt slog in en backhandvolley förbi Anton Svensson i IFK-målet.

Hagman reducerade förgäves
Inte många minuter därefter studsade bollen ifrån Liukkonen vid mittcirkeln vilket gav Jimmy Jansson i princip fri gata fram att sätta dig 1-4 och punktera matchen för Sirius. Linus Hagman fick in ett blåvitt tröstmål i slutminuterna och matchen slutade 2-4. 

– Vi har kanske lite svårt att ställa om från det ospelbara till det spelbara. Vi blir lite passiva och de har en fördel av att det blir mer spelbart när de har medvind i andra, sammanfattar Simon Blomkvist matchen i Elitserien Live efter slutsignalen.

Redan nu på tisdag kl 19.00 väntar nästa match för IFK Vänersborg då Broberg Söderhamn gästar Arena Vänersborg. 

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson