Förlust i derbyt

IFK Vänersborg kunde inte stå emot ett starkt hemmalag trots stundtals bra spel i fredagens västderby.

De båda lagen var obesegrade inför kvällens omgång och det syntes på isen med två lag som bjöd på en sevärd, offensiv bandy. IFK Vänersborg startade matchen bäst, tog sig till en rad fina målchanser och skapade ett gäng hörnor som dock blev resultatlösa. Villa, seriens bästa lag både offensivt och defensivt, var givetvis inte heller ofarliga när de anföll i hög fart och på bred front. IFK-försvaret stod dock emot riktigt bra halvlekens första halvtimme och det var bara Felix Pherson som lyckades få hål på Kimmo Kyllönen med ett bra distansskott i krysset.

Under halvlekens sista kvart duggade däremot målen tätt. Det började med att Christoffer Edlund avslutade ett snabbt och effektivt Villaanfall i den 30:e minuten och sedan följde Felix Pherson upp med att stöta in en hörnretur till 0-3 fem minuter senare. I samband med det målet svallade känslorna över mellan Ilja Grachev och en handfull Villaspelare. Ilja utnyttjade adrenalinet från det lilla gruffet till att nästan direkt på avslag ta bollen och köra slalom genom hela Villas lag och lyfta in 1-3 till IFK. 

Villa avslutade dock halvleken starkast och kunde genom två närmast snarlika mål inom loppet av en minut gå ifrån till 1-5 och se till att IFK Vänersborgs uppförsbacke blev rejält brant in i halvtidsvilan trots en spelmässigt bra insats.

– Vi gjorde väldigt, väldigt många bra bitar där ute. Vi ska försöka fortsätta skapa lite lägen och sätta tryck och försöka göra match av det här, konstaterade IFK-tränaren Jesper Bryngelson i paus till Elitserien Live.

Den andra halvleken skulle också bli lite bättre ur IFK-synpunkt. Den inleddes med att Ilja Grachev tidigt sköt in reduceringen 2-5 invid stolproten och bud fanns även på ytterligare reduceringar. Villa höll dock undan och kunde i 64:e minuten lite turligt peta in 2-6 efter att Gustav Frimans klubba mer eller mindre blev prickad av en snedträff från Christoffer Edlund och styrde bollen i mål.

Matchen öppnade upp sig efter det målet och det svängde rejält fram och tillbaka på isen, men återigen var det Villa som var effektivast när lägena dök upp. När Joel Broberg frispelade Alexander Härndahl som satte 2-7 var det definitivt spiken i IFK-kistan, men IFK avslutade matchen starkt och Adam Herou Löf och Kalle Lempinen (hans första i IFK-tröjan) stod för var sina vackra mål. Däremot stack Alexander Karlgren emellan med ett solomål och matchen slutade således med förlust 4-8 för IFK Vänersborg till slut.

– Tuff match, vi bjuder på lite för mycket som de kan ställa om på samtidigt som vi själva har några halvfrilägen och ett friläge som vi behöver göra mål på, konstaterade Emil Viklund efter matchen i Elitserien Live som även berömde motståndarna Villa Lidköping:

– Jag tycker de är serien skickligaste lag, överlägset. Sen slår de knappt en felpassning när de möter oss, sen ser man dem på teve ibland och då har de sämre matcher. Men mot oss gör de alltid bra matcher känns det som, avslutar Emil Viklund.

Ny match för IFK Vänersborg redan på söndag mot IFK Motala. Avslag kl 17.00.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Patrik Karlsson