Fördel IFK Vänersborg efter kvartsfinal 1

IFK Vänersborg gjorde en nästintill perfekt match i den första kvartsfinalen uppe i Edsbyn och vann med 8-3.

Edsbyn hade avslaget och försökte dra en rövare redan från start när en spelare direkt på avslag stack i djupled och fick ett lyft, som IFK-försvaret dock plockade ner. En signal så god som någon om att hemmalaget tänkte sätta gasen i botten från start. Men så mycket mer än så blev det inte offensivt från Edsbyn i den första halvleken, utan deras anfallsspel begränsade sig mest till solokörningar av Simon Jansson som enkelt avväpnades av en tät Vänersborgsdefensiv.

Sylvassa IFK-kontringar
Den täta defensiven gav många omställningslägen för IFK Vänersborg och de utnyttjade man sylvasst gång på gång. Efter 12 minuters spel drev Markus Kumpuoja upp bollen i en kontring, släppte den bakom ryggen i precis rätt läge vilket gav Niklas Nyqvist öppet skottläge till 1-0 från straffområdeslinjen. IFK:s raka och snabba anfallsspel skapade oreda i Edsbyns försvar gång på gång och efter 25 minuter stod det 3-0 till Vänersborg; Emil Viklund petade in en förlupen boll framför Anders Svensson och Niklas Holopainen bombade in trean i krysset.

Edsbyns vassaste målchans i första halvleken var ett ribbskott från Simon Jansson och ett antal hörnor som Kimmo Kyllönen räddade. Anders Svensson hade det svettigare i Edsbyns mål och när Niklas Nyqvist rundat honom och hade öppet mål trodde nog alla att 4-0 skulle upp på resultattavlan – men bollen smet precis utanför stolpen. Nyqvist skulle dock revanschera sig bara en liten stund senare när han pricksköt in 4-0 till IFK precis intill stolproten i den 34:e minuten.

Adam slog till direkt i andra
På Edsbyns fjärde hörna fick Rasmus Skarps inget rus på sig alls och kunde skjuta in reduceringen 1-4 i den 37:e matchminuten, vilket stod sig halvleken ut. En halvlek som IFK Vänersborg styrde och ställde helt och hållet över, var känslan.

Om hemmalaget hade förhoppningar om att ordna ett tidigt reduceringsmål efter paus kom de förhoppningarna rejält på skam när Ilja Grachev bara någon minut in i den andra halvleken avlossade bössan från långt håll, Anders Svensson kunde inte hålla bollen och Adam Herou Löf var påpassligt framme och petade in returen som innebar 5-1 till IFK Vänersborg. 

Holopainen fullbordade hattrick
Resten av halvleken spelade IFK tålmodigt och såg till att ligga rätt i försvarsspelet, hålla i bollen när man hade den och gå till anfall när lägena dök upp och Edsbyn var egentligen aldrig riktigt nära någon gång under matchen. Visserligen reducerade Simon Jansson med dryga tjugo minuter kvar av matchen när han utnyttjade slarv i IFK-försvaret, men då svarade Vänersborg direkt med ett urtjusigt mål signerat Niklas Nyqvist, som serverade Niklas Holopainen ett helt öppet mål till 6-2. När Emil Viklund fem minuter senare plockade ner ett lyft åt Juho Liukkonen som vek ut i vinkel och stänkte in bollen bortre burgaveln kändes matchen definitivt avgjord.

Edsbyn fick visserligen in reducering till 3-7 (Oskar Wikblad) efter ny bjudning av det annars felfria IFK-försvaret, men det hann inte gå ens en minut innan Niklas Holopainen med sitt tredje mål för kvällen återställde ordningen och spikade slutresultatet 8-3 till IFK Vänersborg.

IFK Vänersborg leder nu kvartsfinalserien med 1-0 i matcher i bäst av fem.

Nästa match spelas i Arena Vänersborg på fredag kl 18.00 och du har chansen att få se den på plats tillsammans med någon du tycker om. För att deltar i lotteriet swishar du 50 kr per lott innan torsdag kl 12.

Swishnummer: 1233466091

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson