Emil Viklunds fyra mål och fyra hörnmål bakom storseger mot Hammarby med 9-2

Fyra hörnmål och ett mål på straff var grunden till två säkra poäng hemma i Arenan mot Hammarby.

Det har nästan blivit en vana från IFK med mål tidigt i hemmamatcherna. Nu var det Emil Viklund som på matchens första hörna efter 2.20 fick bra träff  och så var det 1-0.

På nästa hörna, den här gången från höger var det dags igen för en fullträff när Juho Liukkonen trycker in den en minut och tjugofem sekundur senare till 2-0.

Tempot i matchen var bra med två lag som anföll för fullt med många passningar och bra rörlighet. Spelmässig var det ganska underhållande med hyfsade lägen från båda lagen men mer än så blev det inte  IFK jobbade bra tillsammans och det var stor skillnad mot senaste hemmamatchen.

Det var på hörnor det skulle bli mål. Hammarby reducerade till 2-1 när det var Daniel Mossbergs gjorde mål i tjugosjunde minuten. Mossberg var aktiv och låg bakom mycket i Hammarbys spel men IFK var vakna och styrde bort bort hans försök med att vara nära in på honom så han inte fick mycket utrymme.

Fasta situationer var det som gällde när det skulle bli mål. Ilja Grachev revs ner vid en hörna och domarna dömde straff.

Juho Liukkonen var säker och satte den högt i målet till 3-1 som också var ställningen i paus.

– Vi får en jättebra start med två hörnmål men vi gör ingen jättehalvlek i första. Dom pressar ner oss ganska mycket och vi slarvar med bollen så vi är inte nöjda med första fast det står 3-1. Vi känner att vi kan mycket bättre, säger Emil Viklund.

Den andra halvlek började på samma sätt som den första med mål på hörna och återigen var det Emil Viklund som sköt och så stod det 4-1 en minut och fjorton sekunder in på halvleken.

Emil Viklund ökade till 5-1 på matchens första spelmål. Han sköt ett välplacerat skott utifrån.

Hörnmål var signum för matchen. Ilja Grachev träffade rätt och så var det 6-1 efter femtionio minuter.

IFK hade en riktig bra period så långt och var bestämda i sitt spel men det ändrade sig temporärt när Christoffer Fagerström reducerade till 6-2. Då tog IFK timeout och det hade effekt.

Emil Viklund sågade sig igenom Bajens försvar och gjorde 7-2. Det var hans fjärde för kvällen och han är just nu stekhet med tre mål mot Frillesås för två dagar sedan och fyra idag.

Lukas Forsström blev frispelad av Robin Lundqvist och gjorde enkelt 8-2. Robin låg även bakom Emils sista mål.

Juho Liukkonen blev tremålsskytt när hans frislag gick in till slutresultatet 9-2.

– I andra växlar vi upp, vi är mycket tyngre har mer fart både på bollen och fötterna. så rullar det på, tycker Emil.  Vi sätter fem på fasta när det står 6-1 och då vinner man matcherna.

Hans fina målform förklarar han med att han kommer till lite mer avslut plus att jag gör det bättre, skönt att det lönar sig att träna på avslut. Det är skönt att de sitter. Det är ett bra kvitto att göra nio mål speciellt när vi har haft lite tungt med målskyttet , säger Emil.

IFK fick bra utdelningen på chanserna och hörnskyttet stämde utmärkt och var det som satte hemmalaget i överläge  som gjorde att laget kunde styra matchen. Försvarsspelet var återigen bra och med Emil Viklund i storform så blev det en klar seger mot Hammarby och värdefulla poäng i kampen om slutspelsplatserna. IFK ligger nu på  femte plats.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno

 

Flera Bilder

IFK Vänersborg – Hammarby IF 9-2 (3-1)