Emil Viklund gjorde fyra mål när det blev seger med 5-4 mot Tellus

Knapp seger i måstematchen.

Tellus tog ledningen redan efter tre minuter på hörna, Lucas Blom fick en fullträff. Hörnan kom till efter ett friläge för gästerna som räddades från att gå i mål, det gjorde hörnan istället och 0-1. Ingen bra start från IFK.

Emil Viklund kvitterade fem minuter senare när han tog hand om en lyftning från Niklas Nyqvist.

Olle Berglund blev frispelad på ett lyft och avslutade direkt men skottet gick utanför.

Lukas Forsström kom fri men fick inte in bollen utan det blev bara en hörna av det.

Det var de bästa chanserna för IFK i den första halvleken som var rent svag med anfall som gång på gång fastnade i Tellusmuren som var tät när alla attacker kom centralt. Kantspelet och det riktiga engagemanget med fart i spelet saknades. En halvleken som skall glömmas. Det var inte mycket som hände.

– Jag kände redan innan matchen att jag kommer att få många nya gråa hår och det kände jag i nittiominuter, säger Ari Holopainen. Är man inte där när matchen börjar så är det väldigt svårt att komma dit.

Tredje friläget hade Niklas Holopainen sex minuter in på andra halvlek men han fick inte in bollen.

Tellus bjöd in IFK när man tappade bollen framför eget mål som Emil Viklund tog hand om och satte i mål till 2-1. Ledning efter femtiofem minuter.

Juho Liukkonen tryckte in 3-1 med en frislagskanon och Emil Viklund gjorde sitt tredje mål till 4-1 två minuter senare. Då såg det ut som IFK skulle klara av det här och vända matchen.

Victor Lindblom som stod i IFK målet fick göra ett par bra och viktiga räddningar men det hjälpte när Tellus kom tillbaka in i matchen med två mål på tre minuter och så var ställning plötsligt 4-3 när sjuttio minuter var spelade. Tellus mål gjordes av Tobias Björklund och Lucas Blom. Det var andra hörnmålet från Lucas.

IFK fick till ett rikligt bra anfall som avslutades med att Niklas Nyqvist drogs ner med straff som följd.

Emil Viklund tog hand om den till 5-3. Det var Emils fjärde mål och han var den som i särklass var hetast i hemmalaget. Ett viktigt mål när matchen stod och vägde.

Lucas Blom satte sin tredje hörna när det var två minuter kvar till 5-4.

– Vi höjer oss ganska bra i andra halvlek och gör 4-1 sedan faller allt igen, tyvärr. Vi var ute efter två poäng och att vi ändå vinner det var det vi var ute efter. Vissa gånger får det se ut så här bara man vinner.

Försvarsspelet från IFK var stressat och gick inte att känna igen. Även framåt svajade det en hel del med många felpass.

Blåvitt redde ut det hela och vann måstematchen utan att övertyga och med mycket möda.

– Det här är idrottspsykologi. På våra genomgångar var det precis det här vi diskuterade att kunna nollställa och ha fokus bara på sin egen prestation. Vi skall göra samma sak oavsett vilka vi möter om det så är Tellus eller SAIK eller vilka det nu är. Alla är människor och det är lätt att det blir så, säger Ari Holopainen.

IFK ligger på sjätte plats med 23 poäng. Det är fyra poäng före Vetlanda på sjunde plats.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno

Fler Bilder

IFK Vänersborg-IK-Tellus 5-4 (1-1)