Chans till revansch på Villa

Elitserien går in på sista veckan innan slutspelet.

IFK Vänersborg har haft svårt för Villa Lidköping de senaste åren, från att statistiken lagen emellan varit nästan helt jämn genom historien har Villa sedan 2012, när IFK tog senaste derbysegern, dragit ifrån mer och mer. Men de gånger IFK tagit poäng mot Villa sedan dess har det nästan alltid varit på bortaplan i Lidköping. Såväl säsongen 2018/2019 och säsongen 2019/2020 blev det oavgjort mellan lagen i Lidköping.

Lagen möttes i Vänersborg för bara ett par veckor sedan och då vann Villa till slut med 5-1 efter en jämn första timme och ett Villaryck med tre mål sista 25 minuterna. Segerorganisatör i den match, och som så många gånger förr: Christoffer Edlund, som gjorde fyra av målen. IFK:s mål gjordes av Ilja Grachev. 

Sedan dess är faktiskt Vänersborg obesegrade efter segrar mot Sirius och Tellus hemma, och kryss mot AIK och Västerås borta de senaste fyra matcherna. Villa å sin sida har facit två knappa segrar mot AIK och Hammarby, två storsegrar mot Broberg och Sirius och en förlust mot Sandviken sedan förra derbyt. 

Villa är för ovanlighets skull inför ett derby det lag med störst poängbehov. Medan IFK Vänersborg just nu har fyra poäng ner till närmast jagande lag i tabellen så har Villa bara en poängs försprång till tvåan AIK och har sannolikt inte råd att tappa poäng i någon av de tre återstående matcherna om de vill kunna knipa seriesegern och de fördelar det innebär i slutspelslottningen.

För IFK Vänersborg handlar de tre avslutande matcherna om att samla tillräckligt med poäng för att inte vara beroende av resultaten i andra matcher för att behålla sjätteplatsen och därmed en direktplats till kvartsfinalspelet när serien är färdigspelad. I IFK är Joakim Johansson ett osäkert kort efter att ha suttit i familjekarantän den senaste veckan.

Matchens avslag är kl 18.00 och kan följas via Bandygrytan eller ses på Sportbladet Play.

Vill ni stötta IFK Vänersborg lite extra den här annorlunda säsongen kan ni antingen köpa en lott i andelslotteriet, en 50/50-lott till sista hemmamatchen mot AIK, en fiktiv biljett eller en riktig biljett till Återkomsten, det vill säga den match när publiken äntligen släpps in på arenorna igen, när det till slut händer. Tycker ni att laget gjort det extra bra den här säsongen och förtjänar lite extra belöning, varför inte köpa två?

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Patrik Karlsson