Ari och Simon om helgens cup

IFK Vänersborg slutar tvåa i premiärupplagan av hemmaturneringen Vänersborgsklubban Cup 2020 efter segrar mot Frillesås och AIK och en knapp förlust mot Villa Lidköping i den avslutande matchen.

Hemsidan fick en pratstund med IFK Vänersborgs tränare Ari Holopainen och lagkapten Simon Blomkvist efter den avgörande matchen mot Villa, och det var en blåvit tränare som var nöjd med delar matchen och mindre nöjd med andra.

– Vi börjar matchen väldigt, väldigt bra och borde gjort några mål, men när vi inte får in bollen riktigt börjar vi köra och tappa vårt tålamod i defensiven och släpper in ganska enkla mål. Sedan får vi jobba oss ikapp i andra och jag tycker att andra halvlek är jämn, vi har bland annat två skott i ribban och med lite tur hade matchen kunnat bli ännu jämnare, tycker Ari.
– Som vi har sagt innan har vi sex nya killar som måste hitta positioner och roller och de måste hitta varandra där ute, och jag tycker ändå tittar man på matchen igår och matchen idag så är det oerhört mycket bra saker vi kan ta med oss och jobba på. Det ser bra, säger IFK-tränaren som var nöjd med att hans lag fick chansen att spela tre tuffa match i helgen.

– Framförallt är det tre heltidsmatcher på tre dagar, då får vi möjlighet att titta på hur vi klarar att följa matchplanen när vi är trötta och det är olika typer av motståndare och vi måste anpassa oss, så det är en oerhört viktig turnering för oss.

Ari är framförallt nöjd med hur hans lag genomförde matchplanerna i de två sista matcherna mot AIK (seger 3-2) och Villa Lidköping (förlust 3-5).

– Vi tappade lite 15-20 minuter i första halvlek mot Villa och det kanske blir avgörande för att vi inte är närmare, men annars tycker jag att vi spelar väldigt bra i första och andra delen av vår offensiv men kanske inte skapar tillräckligt mycket tydliga målchanser. Det är det vi behöver vässa till. Men i stort sett är jag nöjd, avslutar Ari Holopainen.

Lagkaptenen Simon Blomkvist styrde över en tät försvarslinje i helgen och är även han nöjd med vad laget presterade i de tre tuffa matcherna.

– Jag tycker vi börjar lite trevande mot Frillesås, vilket kanske är den svåraste matchen för oss och där har vi lite att jobba på, men de två andra matcherna tycker jag vi genomför på ett väldigt klokt och moget sätt och det känns som vi börjar hitta det mer och mer. Så absolut har vi fått lite kvitton på vad vi gör bra och vad vi kan göra ännu bättre, säger Simon som dock ser förbättringspotential på ett par områden.

– Vi blir ju lätt lite sugna på att gå iväg, vi kan ha lite mer tålamod i vårt spel och värdera lite bättre samtidigt som vi såklart även kan förbättra vår defensiv ännu mer, funderar Simon som tyckte det var kul att spela cup hela helgen på hemmaplan.

– Nu när försäsongen varit som den varit så känns det oerhört viktigt att få spela de här matcherna och få möta lite annat motstånd. Vi har fått en del svar på de funderingar vi hade före, avslutar Simon Blomkvist.

IFK Vänersborg har nu bara två matcher kvar av försäsongen (Frillesås 31 oktober och Villa Lidköping 6 november) innan elitserien drar igång 13 november med bortamatch mot IFK Motala.

Text: Bengt Israelsson och Daniel Johansson Silvereld