Tung förlust hemma mot Broberg

IFK Vänersborg började piggast i den oerhört viktiga matchen i Arenan, men fick se sig omkörda av Broberg Söderhamn i den andra halvleken.

Med sju matcher kvar av grundserien var det ovanligt mycket som stod på spel för IFK. Laget har legat under kvalstrecket den senaste tiden, men med bara tre poäng upp till slutspelsplats efter de starka insatserna mot både Villa Lidköping och Västerås (båda oavgjorda).

Under de första 10 minuterna mot Broberg Söderhamn skapade de blåvita ett antal halvchanser. I den 12:e minuten avlossade Emil Viklund ett skott som testade Henrik Rehnvall i motståndarnas mål, och strax därefter dribblade sig Niklas Nyqvist förbi ett antal motståndare i offensivt straffområde utan att hitta ett riktigt skottläge.

När Robin Lundqvist prickade in 1–0 till IFK efter en kvart hade motståndarna ännu inte lyckats komma till något avslut. Lundqvist var själv inblandad i att skapa målchansen, där han spelade ut till Robin Öhrlund till höger för att sedan hålla sig påpassligt framme nära mål och stöta in bollen.

Bortalaget hade några tiotal hitresta supportrar på läktaren, och efter dryga 20 minuters spel hettade det till även till på planen. Skytteligaledaren Martin Söderberg hamnade i bråk med den blåvita kaptenen Simon Blomqvist med utvisning på den förre som resultat.

Under utvisningstiden var det dock Broberg som skapade det farligaste läget, en dubbelchans där Kimmo Kyllönen stod för två starka reflexräddningar. I den 36:e minuten kom dock kvitteringen på en hörnvariant som Vadim Arkhipin arbetade in i mål.

Efter likaläge i paus var det åter IFK Vänersborg som stod för chanserna i inledningen av den andra halvleken, och än en gång med Emil Viklund och Niklas Nyqvist i huvudrollerna. Många av de 1212 personerna i publiken trodde att Viklunds skott gick in, men det var tätt utanför målvaktens vänstra stolpe. Nyqvist missade också målet från bara några meters håll endast minuter därefter.

I stället kom först 1–2 genom Adam Wijk, också det på en hörna utan direktskott, innan Jonas Pettersson styrde in 1–3 på ett skott från högerkanten.

IFK kom närmare efter att Jesper Öhrlund fångat upp en retur och ordnat 2–3 efter ungefär 67 minuter, men sedan kom man inte närmre. Trots att det skapades gott om lägen att åtminstone kvittera.

När Vänersborg kom till anfall möttes de oftast av en gul, försvarande vägg. Anfallen avbröts för tidigt, utan vare sig avslut eller chanser att vinna hörnor. Något som även syntes i statistiken, där hemmalaget hade 6–4 i hörnstatistiken före paus. I den andra halvleken var siffrorna 8-2 med fördel Broberg.

Den hetaste chansen till kvittering var den straff som tilldömdes IFK efter att Viktor Hjelm blivit upphakad av motståndare. Men Joakim ”Kimmen” Johanssons skott tog i hjälmen och över ribban i stället för i nätmaskorna.

Några sekunder in på övertiden hade Emil Viklund ytterligare ett lovande skott strax utanför mål innan förlusten var ett faktum.

Nu väntar först ett litet uppehåll fram till den 29 januari, då IFK Vänersborg möter Vetlanda på bortais. Två dagar senare väntar returmöte med Broberg Söderhamn, även den på bortaplan.

Text: Rickard Sköld