Villa Lidköping cupvinnare efter seger mot Vänersborg

I en finalmatch där de båda lagen vann varsin halvlek drog Villa Lidköping det längsta strået och kunde hålla undan till turneringsseger efter vinst med 3-5 mot IFK Vänersborg i cupens avslutande match.

Tack vare att båda lagen gått obesegrade genom Vänersborgsklubban Cup fram till den här matchen blev det en renodlad mellan ärkerivalerna IFK Vänersborg och Villa Lidköping om turneringssegern. Efter spelmässigt jämna första 20 minuter där båda lagen vårdade bollen noga utan att komma till några riktigt heta målchanser fick IFK Vänersborg en hörna. I efterspelet till den kunde Villa kontra och Joel Broberg lirka in 0-1 ur svår vinkel. Villa tog över spelet ganska markant efter målet, detta i takt med att IFK Vänersborg åkte på utvisningar på löpande band, vissa mer solklara än andra. IFK fick spela sista 25 minuterna av halvleken med en man mindre och med två 90-minutersmatcher på två dagar i benen, sen match mot AIK igår och ett fartfyllt Villa på andra sidan isen blev det tufft att stå emot.

0-2 gjorde Tim Persson på retur efter att Kyllönen räddat Löfstedts tunga skott, 0-3 kom på straff av Christoffer Edlund och samme man gjorde även 0-4. IFK Vänersborgs målchanser var lätträknade i första halvleken, närmast var Joakim Johansson som sköt en hörna klockrent i ribban med halvlekens sista skott.

I den andra halvlekens upptakt gjorde Jesper Eriksson 0-5 på hörna och uppförsbacken blev än tyngre för Vänersborg. Villa har under lång tid var ett av de lag som släppt in minst mål i elitserien och speciellt när de får spela på en trygg ledning och kan sjunka tillbaka lite djupare brukar det krävas något exceptionellt för att komma igenom. Det levererade också Juho Liukkonen och Emil Viklund där den sistnämnde i hög fart tog ner den förstnämndes lyft och vräktes över ända i straffområdet. Den efterföljande straffen slog Liukkonen säkert i mål till 1-5. Vänersborg fortsatte anfalla mot ett kompakt Villaförsvar och Villa fortsatte vara giftiga i sina snabba kontringar. IFK-försvaret stod dock pall och med 20 minuter kvar fick Juho Liukkonen lite yta att driva boll på, och från 20 meter sköt han ett välplacerat skott som helt ställde Villamålvakten till 2-5.

I den 85:e minuten hade Vänersborg två jättechanser att reducera ytterligare, först när en IFK-spelare fick bollen vid straffpunkten efter ett inspel men avslutade rakt på målvakten, och sedan på den efterföljande hörnan där bollen balanserade på mållinjen innan målvakten fick tag i den. 3-5 skulle dock komma efter att ett inspel från Robin Lundqvist hittade Markus Kumpuoja som påpassligt styrde bollen i mål från nära håll. IFK hade sedan bud på ytterligare reducering genom Ilja Grachev och Juho Liukkonen som hade bra lägen i slutminuterna, men Villa lyckades freda sitt mål och hålla undan till 3-5-seger och cupvinst.

Detta efter en finalmatch där båda lagen sannolikt är relativt nöjda med varsin halvlek, men där Villas effektivitet med en man mer i första halvlek och deras bättre utdelning på hörnskyttet till slut fällde avgörandet till Lidköpingslagets fördel.

Grattis till segern i Vänersborgsklubben Cup 2020, Villa Lidköping!

Text: Daniel Johansson Silvereld

Foto: Jorge Moreno