Viktig upphämtning mot Vetlanda

Dubbla kallduschar satte press på ett IFK Vänersborg som till sist fick med sig en viktig poäng från Hydro Arena.

Det var det blåvita laget som såg piggast ut efter uppehållet, och att de skapade mest inledningsvis syntes i både skott- och hörnstatistiken. Positivt för supportrarna som följde matchen hemma i soffan, om det inte hade varit för att det stod 1-0 på resultattavlan efter att Vetlandas Patrik Johansson hittat målet redan efter två minuter.

Men 11.45 in i matchen kom en nästan förväntad kvittering. 1-1-målet var dessutom av det vackrare slaget, där Niclas Nyqvist slog en perfekt lyra till Johan Koch i straffområdet, som i sin tur gjorde en läcker nedtagning och enkelt rundade David Borvall i målet.

De flesta har vant sig vid att Kimmo Kyllönen radar upp fina räddningar, vilket var fallet på ett tungt skott efter en dryg kvarts spel. Några minuter senare blev han dock skymd av medspelare när Vetlanda gjorde 2-1 på hörna, där skottet gick mellan benskydden och i mål.

Det var blott andra hörnan för VBK, medan IFK hade haft fem så långt i matchen utan att hitta rätt.

Efter 34 minuter blev Pontus Vilén hårt uppvaktad i IFK:s straffområde, med avbruten klubba och straff som resultat. Niklas Gälman fick den tveksamma äran att ställas mot världens bästa målvakt och fick se Kimmo limma bollen.

Matchen var för övrigt en ganska lugn tillställning i 40 minuter, men sedan stod Adam Herou Löf i vägen för en gulsvart spelare. Publiken och hemmaspelarna i Hydro Arena reagerade med högljudda protester och i gruffet som följde drog Emil Viklund på sig en utvisning när han knuffade en motspelare i ryggen. Då hade IFK redan Jesper Öhrlund på utvisningsbänken.

Även den andra halvleken började med en kalldusch för Vänersborg. Bara tretton sekunder hade passerat när bollen låg i mål bakom Kimmo, och Vetlanda var i tvåmålsledning. Dessutom genom samme Patrik Johansson som inledde målskyttet i matchen.

VBK såg hungrigast ut minuterna efter det, men IFK tog sig successivt tillbaka in i matchen. Efter en knapp timme såg det ut som om Emil Viklund reducerat efter en fin prestation, men glädjen byttes snart mot besvikelse då domaren dömde bort målet för offside.
Strax därefter blev det däremot mål för IFK, när Kimmen dundrade in lagets tionde hörna till 3-2.

Med klockan på knappt 73 minuter kom kvitteringen från Niclas Nyqvist klubba, och precis som vid 1-1 kändes utjämningen både logisk och rättvis sett till spelet.

IFK fortsatte skapa de hetaste lägena även i slutet av matchen, som när Robin Öhrlund avlossade ett farligt skott från distans minuten före full tid, men fick nöja sig med oavgjort den här kvällen. En liten men viktig poäng i den fortsatta jakten för att i första hand undvika negativt kval. I och med att Hammarby förlorade mot Sandviken i kväll så är det endast målskillnad (med fyra mål) som skiljer lagen åt på elfte och tolfte plats.

Härnäst väntar bortamatch mot Broberg Söderhamn om mindre än två dygn, samma lag som IFK Vänersborg snöpligt förlorade mot hemma i senaste matchen.

Text: Rickard Sköld
Bild: Patrik Karlsson