Viktig match mot Vetlanda i Arenan

Det är sista hemmamatchen för säsongen i Elitserien.

– Det var gott för självförtroendet med en vinst mot Sandviken, säger Ari Holopainen efter torsdagens träning.

Under veckan har spelarna provat på Padel som variation. Alla spelare är krya och kan spela mot Vetlanda.

– Nu gäller det att ha fokus på vårt spel. Det är ett enkelt läge, det är bara seger som räknas. Vi skall vara tydliga med vår spelidé och vad vi vill i nittio minuter. Vetlanda är ett skridskostarkt lag och inget lätt motstånd. Vi skall spela vårt spel, säger Ari.

När IFK Vänersborg gästade Vetlanda tidigare i vinter fick laget med sig en poäng hem. IFK har ofta haft lätt mot Vetlanda på bortais. Faktum är att Vetlandas tre största hemmaförluster har skett mot just IFK, senast i december 2018. Då vann IFK med 12-3. 

För IFK:s juniorer har Vetlanda alltid varit en mycket svår motståndare. Vetlandas juniorer har åtta SM-titlar, de två senaste 2017 och 2018 (seger mot IFK). I A-lagets trupp finns idag fem spelare från de egna leden. Flera framträdande spelare i andra lag har sitt ursprung i Vetlanda: Johan Löfstedt och Joakim Andersson i Villa, Christoffer Edlund, Sandviken och nu ryska Jenisej, är några exempel.

Dagens Vetlanda-lag tillhör mellanskiktet i elitserien med sina 24 poäng (IFK har 18). Bästa målgörare är Axel Ekholm (16) och Patrik Johansson (14). I målet finns David Borvall, som spelade i IFK 2015-17. Truppen innehåller också två spelare från Finland: Santtu Nurmi och Emil Fedorov, båda finska mästare i Veiterä 2017 och 2018. 

Anmärkningsvärt är att Vetlanda med  mycket stor marginal ligger sist i fairplay-ligan med 655 utvisningsminuter. Det skall jämföras med ledaren Edsbyn, 210 minuter, och IFK, 440 minuter.

Vetlanda har spelat 43 säsonger i högsta serien, den första 1960-61. I maratontabellen ligger laget på åttonde plats. I slutet av 80-talet och början av 90-talet spelade laget sju finaler och blev svenska mästare tre gånger (1986, 1991 och 1992). I det framgångsrika laget fanns vänersborgaren Pontus Sundelius som målvakt.

Text: Jan-Erik Ehne och Bengt Israelsson
Foto: Patrik Karlsson