Viktig match för IFK Vänersborg mot Sirius IK

När Sirius på onsdag (kl 18) kommer till Arena Vänersborg är det starten på en intensiv matchperiod för IFK – och naturligtvis för andra elitserielag också. På tre veckor spelar IFK sju matcher, tre hemma och fyra borta. Sju lag kämpar om i första hand en plats bland de sex första (kvartsfinal), i andra hand platserna 7-10 (åttondelsfinal).

De fem främsta platserna i serien ser ut att tas av Villa, Sandviken, AIK, Edsbyn och Västerås. medan Frillesås och Tellus är avhängda i botten. De övriga lagen samlas däremellan.

I den aktuella tabellen ligger Sirius på sjunde plats, en poäng efter IFK med en match mer spelad. Sirius har de tre senaste matcherna vunnit stort mot Broberg och Tellus (två gånger) och därigenom bättrat på målskillnaden avsevärt. Det skiljer bara tre poäng mellan IFK på sjätte plats och Hammarby på tolfte plats så lagens målskillnader får sannolikt stor betydelse när serien avslutas.

När IFK i november mötte Sirius i Uppsala vann vänersborgarna med 4-2.

Uppsalalaget har tre spelare som svarat för 70 av totalt 104 mål. Ted Bergström och Teemu Määttä har båda gjort 21 mål medan Jimi Heinonen gjort 18 mål. Sirius gör många mål men släpper också in många mål. Tilläggas kan att laget har lika god hörnstatistik som IFK, 14 procent av hörnorna har resulterat i mål.

För IFK väntar som nämndes inledningsvis ett intensivt matchande. Onsdagsmatchen mot Sirius följs av ytterligare en hemmamatch på fredag mot Tellus. Därefter blir det fyra bortamatcher i rad mot AIK, Västerås, Villa och Bollnäs. IFK avslutar grundserien den 23 februari med hemmamatch mot AIK.

IFK Vänersborg har hela truppen tillgänglig, och nu är också Juho Liukkonen tillbaka.

Text: Jan-Erik Ehne

Foto: Jorge Moreno