Viklund hattrickhjälte i snöyran

Skönspelet ersattes med kamp när snön föll över Sjöaremossen, och till slut var det IFK Vänersborg som kämpade bäst och vann med 5-4 efter hattrick av Emil Viklund.

Snön föll ymnigt över Sjöaremossen från första till sista minut vilket gjorde att alla ambitioner till ordnat spel yrde bort i snöfallet. Istället blev det 90 minuter kamp, kamp och åter kamp. IFK Vänersborg var laget som behärskade snön och kampspelet bäst från start. I princip hela den första halvleken var det spel mot ett mål. Där man såg spår i snön överallt på Frillesås planhalva låg den vit och orörd till stora delar nere hos Kimmo Kyllönen. Ändå stod det efter över en halvtimme in i matchen 0-2 till Frillesås. Hemmalagets två första skott på mål hittade nämligen nätet, först genom Sergej Pochkunov på lagets första hörna efter sex minuters spel och sedan ett frislagsmål av Fredrik Brandin som sköt från 35 minuter och Kyllönen var nog inte helt nöjd med sitt agerande i den situationen, även om snön kanske ställde till det för honom också.

Viklund vände på en minut
Vänersborg hade gott om chanser att såväl reducera som kvittera, då man vann mycket bollar och dueller runt Frillesås straffområde. Närmast att göra mål var Robin Karlsson som snappade åt sig bollen i straffområdet och drog till direkt, men Frillesås målvakt gjorde en fin räddning. Robin som var pigg, kämpade och slet på topp och vann mycket bollar i luftspelet för IFK. Efter 35 minuter belönades han också med sin första elitseriepoäng när han assisterade till Emil Viklund som fick drömträff och hängde upp bollen i krysset från långt håll.

Viklund skulle visa sig stekhet idag och nästan exakt en minut senare tog han på nytt tag i bollen, dribblade sig in i Frillesås straffområde, missade sitt första skottförsök (eller ska vi kalla det en skottfint?) så att Frillesåsförsvaret försvann ut mot hörnflaggan vilket gav Emil chansen att lägga bollen till rätta och skjuta in 2-2. Som ändå inte var helt nöjd med vad laget presterade i första halvleken.
— Det går allt att göra det lite bättre än vi gjort, både efter isen och i luften. Men bra att vi får in en kvittering. Det andra skottet var inte kul att släppa in, sammanfattade Emil Viklund till Sportbladet Play i pausen.

Svängig avslutning
Snöfallet avtog en stund in på den andra halvleken men då hade det redan hunnit falla såpass mycket att det inte påverkade matchbilden, utan det blev fortsatt mest långa bollar mot respektive straffområde. Vänersborg var det lag som försökte variera sitt spel lite grann med lite uppåkningar och spel längs isen, men det var svårt att skapa några målchanser på det sättet. Desto effektivare var det att ställa store, starke Juho Liukkonen vid straffpunkten, låta Jakob Jenefeldt lyfta in ett frislag mot honom som Liukkonen plockade ner och smällde in i nättaket till 3-2. Då hade en knapp timme spelats och IFK Vänersborg var i ledningen för första, men inte sista, gången för aftonen.

Frillesås skulle nämligen kvittera bara fem minuter senare efter att Sergej Pochkunov fått tag i en studsande boll i straffområdet som han lite turligt fick förbi Kimmo Kyllönen – Pochkunov fick  felträff på avslutet så att bollen studsade i en perfekt, långsam båge över en utrustande Kyllönen. Det var tydligt att inget lag tänkt vika ner sig i den här matchen så avslutningen blev svängig värre. Först gav Joakim Johansson ledningen åter till IFK Vänersborg på hörna i minut 72, men Frillesås kvitterade ännu en gång en kort stund senare genom Fredrik Brandin som dök upp som gubben i lådan framför mål och styrde in ett frislag.

”Fantastiskt skönt”
Matchen stod och vägde sista tio minuterna men Emil Viklund skulle kliva fram som matchvinnare med ännu ett hårt, välplacerat distansskott som satt perfekt bakom Frillesåsmålvakten. Då återstod bara sju minuter av matchen och IFK-bänken tog timeout för att förbereda laget på en anstormning sista tio. Det löste Vänersborgsspelarna och när slutsignalen ljöd utbrast stort jubel och kramkalas hos bortalaget.
– Fantastiskt skönt att vinna, det är ju en sån här match som blir ganska oviss sett till förhållanden så det känns fantastiskt skönt med vinst, sa målskytten Joakim Johansson i Sportbladet Play efter matchen som konstaterar att det var svårspelat idag:

— Vi hade väl räknat med att det skulle gå att spela lite längre än det gjorde så vi försöker spela lite grann i början av båda halvlekarna medan de börjar slå långt direkt, då tar det en stund att komma in i det och då får man ställa in sig på att det blir en sån match. Men jag tycker vi gör det bra.

Efter den svaga insats mot Broberg i förra omgången var den här segern och sättet den togs på extra skön för IFK Vänersborgsspelarna.
— Det betyder jättemycket, det är skönt att vända tillbaka efter en blek insats mot Broberg senast. Man får mycket energi med sig från en sån här match, det kan nästan ge mer att vinna en sån här tät krigarmatch på det viset, avslutar Joakim Johansson.

Nästa match för IFK hemma mot Hammarby redan nu på fredag denna matchtäta januarimånad. 

Text: Daniel Johansson Silvereld
Bild: Jorge Moreno