Vi möter Jesper och Anton inför Juniorelitserien

Foto: Mikael Larsson

Huvudtränaren för J20/P18 truppen: Jesper Larsson och lagkaptenen för IFK J20 Anton Olin ger sin syn på kommande Juniorelitserie som börjar kommande helg.

Jesper Larsson, bosatt i Göteborg och 30 år fyllda är ny huvudtränare för IFK Vänersborgs juniorverksamhet denna säsongen. Har en gedigen spelarbakgrund med elitseriespel för IFK Vänersborg (P19 SM-guld 2005), IFK Kungälv och GAIS. Går just nu Svenska Bandyförbundets Elittränarutbildning med bla. Joakim Hedqvist och Mischa Svechnikov. Han brinner för bandyn och sitt nya uppdrag i IFK Vänersborg.

-Hur ser du på dina första 6 månader i IFK Vänersborg?

Hela föreningen har tagit stora kliv framåt sedan jag lämnade klubben som spelare på isstadiontiden. Mycket känns proffsigare och inte minst Arena Vänersborg gör ju att förutsättningarna för att bedriva verksamhet och utveckla bandyspelare har förbättrats radikalt. Men det finns alltid saker att utveckla och där vill jag vara med och försöka  påverka.

– Vad har varit din plan för att ”skaka liv” i juniorverksamheten som efter en otroligt framgångsrik period under åren 2009-2013 (som gav fem raka finaler och SM-guld 2012 och 2013) haft det resultatmässigt kämpigare senaste säsongerna?

Mitt fokus har dels varit att jobba med gruppdynamiken utifrån spelarnas önskemål. Att få ihop en grupp som funkar tillsammans. Dels fokus på att sätta ett spel som alla är bekväma med. Vi har lagt mycket tid på samtal både i grupp och enskilt.  Vi har också spelat många matcher på försäsongen för att lära oss, lära känna varandra och skapa något tillsammans. Det jag också sett är att många är väldigt bra tränade rent fysiskt. Man ser att all träning under 3-4 år på juniornivån ger resultat.

– Hur är du som tränare? Styrkor?

Jag är noggrann och gillar tydlighet. Känner att i allt som görs måste det finnas ett syfte. Gillar att vara förberedd. Sedan är jag nog fortfarande ganska sökande i mycket. Har ju inte varit tränare så jättelänge så det är nog ganska naturligt, tror jag. Feedback både om brister och att lyfta fram positiva saker är ett viktigt redskap för mig som tränare.

– Tillsammans är ni ett ledarteam. Förutom dig även Jonathan Rask på J20, Göte Larsson och Johan Skatz för P18 laget, Lars Jensen och Benny Nilsson som sköter material och övrigt runt omkring samt Lars-Göran Karlsson som slipare. Hur funkar detta?

Vi fyra ledare kompletterar varandra väl. Vi ser bandy på samma sätt. Tre av oss har nyligen spelat på elitnivå och Göte har ju jobbat med ungdomar under lång tid så vi funkar bra tillsammans. Vi har kul ihop och med spelarna vilket jag ser som viktigt för att få saker och ting att fungera. Jag vill också passa på att lyfta Lars och Bennys roller lite extra. Dom är alltid på plats, åker med på resor och blir lite av en ”ventil” mellan spelarna och oss tränare.

– Vilka ”nyckelspelare” vill du lyfta fram i J20 laget?

Jag ser väl egentligen alla spelare som lika viktiga, men några killar sticker ut lite extra. Vår halv David Jensen bär mycket av vårt spel. Duktig på att sätta andra i spel med sin spelförståelse. Att han fått chansen att träna med A-laget under delar av försäsongen känns helt naturligt. Vår lagkapten Anton Olin som bidrar med inställning på isen och vid sidan av och som alltid tar jobbet för laget är också viktig. Markus Johansson vår förstemålvakt, som när han är med bidrar till ett målvaktspel som ger oss en extra trygghet. Och så Vilhelm Brodin som tagit stora kliv i sin utveckling under hösten i sin liberoposition.

Till sist, nu börjar serien kommande helg. Ni startar med en ”roadtripp” till Sandviken (lördag) och Uppsala (Sirius) på söndag. Vad kan vi förvänta oss av säsongen? Under försäsongen har vi mött alla lag utom Edsbyn. Många väldigt bra lag med ett utvecklat spel. Vi har stått emot ganska bra i många matcher och känner att vi kan störa alla lag, men då måste vi vara ”där” i både tanke och handling med samtliga spelare. Målsättningen är givetvis slutspel men också att utveckla vårt egna spel under säsongen. Det ska bli kul att det nu drar igång på riktigt avslutar Jesper.

Vi möter i detta reportage även J20 lagets lagkapten Anton Olin som varit IFK-spelare nu under 7 säsonger. Starten på bandykarriären var i Vargöns BK . Anton är 19 år, jobbar till vardags som snickare på Brunbergs Bygg. Älskar tacos, har ett brinnande fiskeintresse vid sidan om och har alltid haft nr55 –  Johan Koch som sin favoritspelare.

– Vad har varit din drivkraft som pojk/juniorspelare under dina år i IFK?

En vilja att utvecklas som bandyspelare i en bra utvecklingsmiljö och se hur bra jag kan bli. Men även för att jag känner ett stort hjärta för IFK som förening. För mig har det alltid känts självklart att vara bollkalle, maskot (älg och igelkott under många säsonger), ledare för yngre spelare under otaliga lägerveckor samt domare vid ungdomsmatcher. Har också haft förmånen att få jobba i IFK:s integrationsprojekt  Välkommen.

– Vad är din styrkor som spelare?

Försöker alltid ge allt för laget. Har en hög arbetskapacitet och är träningsvillig. Min spelförståelse och skott är väl andra saker som känns bra. Sedan kan man alltid bli bättre på det mesta.

– Vad betyder det för dig att vara lagkapten? En stor ära för mig att ha fått förtroendet och ett ansvar jag gärna tar. Min uppgift är mycket att sprida positiv energi och få alla att dra åt samma håll.

– Hur tycker du att försäsongen sett ut?

Den har varit lång…(skratt) men positiv ur många aspekter. Ny ledarstab med ny energi. Ledare som kan bidra med mycket kunskap från sina spelarkarriärer. Dom har fått ihop vår grupp på ett positivt sätt vilket på verkat inställningen på många sätt.  Men nu känns det skönt att säsongen drar igång. Vill också ge lite extra cred till Lars och Benny som alltid är på plats. Fixar och donar och håller ordning så att vi spelare har det bra. Dom är oerhört viktiga för stämningen i gruppen.

– Vad är rimliga förväntningar på J20 laget i vinter?

Vi ska ta oss till slutspel och utveckla vårt spel!

– Vilket lag är roligast att möta?

Har alltid varit och kommer alltid att vara Villa-Lidköping….

– Vad har du för matchrutiner?

Vill alltid vara först i omklädningsrummet. Kolla all utrustning, matchgenomgång, uppvärmning och hög musik!

– Kort bara till sist, i alla lag finns det ju spelare med egenheter. Hur ser det ut i J20 med detta?

Ville Brodin är lagets pratkvarn, han kan aldrig vara tyst!

Emil Granström är klart tröttast!

Sondre Höydahl är alltid glad (utanför plan)

Men vi är ett gott gäng som vill göra något bra tillsammans i vinter, avslutar Anton Olin

Första anhalt på resan blir Sandviken och Uppsala till helgen. IFK önskar Lycka Till!