Västerås SK-IFK 4-3(0-2) World Cup

IFK Vänersborg förlorade sin inledande gruppspelsmatch i årets World Cup mot Västerås SK med uddamålet 4-3 (0-2).

 En mycket tung förlust efter en fint genomförd första halvlek där IFK hade ett klart grepp om händelserna och var ett stolpskott av finländske landslagsförsvararen Juho Liukkonen från att leda med 3-0. -Vi har totalkontroll hela första halvlek. I andra halvlek är vi inte alls med Det är våra misstag, det ligger helt på oss själva. Det här var onödigt, väldigt onödigt, sa en mycket besviken IFK-kapten Jocke Hedqvist, i Stay Lives direktsändning direkt efter matchen.  

 

IFK inledde matchen starkt och tog också ledningen i nionde matchminuten genom Emil Viklund, som var tillbaka i laget igen efter sjukdom mot Vetlanda i senaste träningsmatchen. En aktiv Robin Öhlund drev upp anfallet och passade mycket snyggt till Emil som behärskat kunde göra 1-0. Samme Robin Öhlund hade även en roll i IFK:s 2-0 mål i slutet av första halvlek där han passade till Niclas Nyqvist, som i sin tur hittade Jesper Öhrlund. Innan dess hade IFK ett mycket farligt skott som var ytterst nära att resultera. Juho Liukkonen hade också en hörna i ribban så IFK:s ledning i halvtid var väl motiverad. En riktigt  bra genomförd halvlek av IFK. 

I andra halvlek slarvade IFK betänkligt och bjöd in Västerås i matchen. Inom loppet av mindre än en mint kunde VSK både reducera och kvittera. Först agerade IFK försvaret lite passivt, vilket Tobias Holmberg utnyttjade. I 33 minuten stod Juho Liukkonen för en misslyckat uppspel, en så kallad indianare som bjöd Västerås på friläge och 2-2. Väldigt tungt och onödigt i det läget.  Martin Landström målskytt. Västerås gick fram till 4-2 ledning efter två mål i mitten av halvleken genom först Daniel Johansson och sedan ett självmål av IFK till 4-2,  men Johan Koch reducerade bara minuten efter till 4-3 efter att Jocke Hedqvist först skjutit och Henrik Kjellsson lämnat retur som Koch påpassligt slog in. Efter det skapade IFK tillräckligt med klara lägen för att kunna kvittera. Noterbarat är att VSK  hade sina chanser också, med ett friläge bland annat.  

Som helhet en mycket tung förlust. Nu väntar finska Veiterä för IFK med matchstart 20.00 på fredagskvällen. Ett Veiterä som förövrigt tränas av gamle IFK-hjälten Valeri Grachev innan laget på lördagen i sin avslutande gruppspelsmatch tar sig an ryska Jenisej så än lever hoppet för att få se IFK i kvartsfinal, men då krävs segrar i resterande matcher.

 

text: Niklas Thonander

foto: Måns Johansson