Välbesökt på bandycafé med ”Bempa” och ”Pinnen”

-

Det blev en härlig bandynostalgi när Vänersborgs Idrottshistoriska förening bjöd in till Bandy-cafe´ i Arena Vänersborgs restaurang på tisdagskvällen. Ett drygt hundratal hade kommit för att lyssna på två av Svensk bandys allra största legendarer. Bernt ”Bempa” Eriksson och Bengt ”Pinnen” Ramström, samt Svenska bandylandslagets överledare Per-Anders Gustavsson, ”Nöne” kallad. Också han en mycket stark profil inom  bandysporten och en gång i tiden Svensk landslagsman i segling.

Bernt ”Bempa” Eriksson är kanske den allra största inom den ädla bandysporten. Redan som 15-åring debuterade ”Bempa” i Falu BS mot Edsbyns IF och i sin landslagsdebut mot Finland i Nässjö stod han för två mål i sin debut. Totalt skulle det bli 109 landskamper och åtta VM-turneringar, varav sex framröstad i världslaget. Fem VM-silver och tre SM-guld bland annat i hans otroliga meritförteckning. Dock fick ”Bempa” aldrig vinna VM-guld, då Ryssland var klart dominant under ”Bempas” storhetstid.

– Framförallt var Ryssarna fysiskt starkare än oss på den tiden. Vi var jämnbra som spelare om man ser till rent kunnande, men de tränade hårdare och och hade bättre ork, berättade ”Bempa”.

”Bempa” drog ned flera skratt när han på sitt karaktäristiska sätt och med stor humor skämtade om sin karriär och roliga händelser som han upplevt under sin otroliga karriär. Bland annat fick ”Bempa” dra det klassiska citatet varför han valde bandy före ishockey:

– Om du slänger en puck och en boll framför en katt, vad tror du då katten väljer?

Värmlänningen Bengt ”Pinnen” Ramström, också det en av de allra största legendarerna i sin idrott. ”Pinnen” föddes i Torsby, och blev mycket starkt förknippad med IF Boltic från Karlstad. Under sina tio säsonger i Boltic tröjan vann Bengt inte mindre än åtta SM-guld. ”Pinnen” debuterade i det Svenska landslaget redan som 18-åring, och vann inte mindre än tre VM-guld bland annat det klassiska guldet 1981 I Chabarovsk där Sverige stod för en jätteknall och tog guldet före de Ryska favoriterna som i decennier dominerat sporten med sina segrar.

– Ett av mina allra starkaste idrottsögonblick var när vi tog guldet 1981 och slog de Sovjetiska storfavoriterna. Vi vann med 6-1 i gruppspelet. Ett oförglömligt minne, sa ”Pinnen”.

Per Anders Gustavsson berättade bland annat om sina minnen av ”Bempa” och ”Pinnen” Ramströms karriärer. Per-Anders Gustavsson är en stor bandyälskare och som har ett mycket stort kunnande om sporten. ”Nöne”  är idag landslagets överledare och har tidigare varit elitserietränare i bland annat IFK Vänersborg.

Bengt ”Pinnen” Ramström och Bernt ”Bempa” Eriksson tror liksom Per Anders Gustavsson på Svenskt guld I årets Bandy VM I Vänersborg, då Ryssland är inne i lite av en generationsväxling. På lördag vet vi om de får rätt. Det har ju börjat jättebra i alla fall , med två klara vinster mot Ryssland och igår mot Finland. En match som ”Bempa” förövrigt var på plats i Ale Arena och följde.

Stort tack till Vänersborgs Idrottshistoriska förening  och till konferencier Bengt Israelsson samt till bandyprofilerna Bernt”Bempa” Eriksson, Bengt ”Pinnen” Ramström och Per Anders Gustavsson för ett mycket trevligt och uppskattat bandycafe´.

Text: Niklas Thonander

Bild: Hans Löfgren