Uppehållet har gjort gott – nu väntar Vetlanda

Slutspel, slutspelat eller kvalspel? Det är frågan som IFK Vänersborg ska ge svar på när elitseriebandyn rullar igång igen efter det nära två veckor långa landslagsuppehållet.

Med bara 15 poäng på 20 matcher och negativ kvalplats går IFK in i de sex avslutande omgångarna av elitserien. Av de sex kvarvarande matcherna är fyra på bortais, den första under onsdagskvällen mot Vetlanda BK i Hydro Arena följd av mötet med Broberg Söderhamn i Helsingehus Arena två dygn senare.

Rena rivstarten med andra ord.

– Alla är hela och friska och uppehållet har förhoppningsvis gjort oss gott, hälsar lagkaptenen Simon Blomqvist.

Söndagen den 16 februari vet vi besked om huruvida IFK Vänersborg spelar vidare den här säsongen. Just nu är det kvalspel som gäller, men en poänggivande avslutning skulle också kunna ge en plats i slutspelet.

Eller också är det färdigspelat för den här gången.

– Vi har haft fin fart på träningarna under uppehållet och kunnat slipa på detaljer, känslan är bra i truppen. Det blir lite av slutspel under det som återstår av serien, det är segrar som gäller, säger Simon Blomqvist, lagkapten sedan Joakim Hedqvist lämnade klubben.

Med början i Vetlanda under onsdagskvällen inleder IFK slutspurten i det som blir bä eller bu till slut.

– Vi måste göra vårt och kan inte påverka annat än den egna prestationen. Vi blev lite passiva mot Broberg senast, men defensiven var bra. Däremot måste vi ut mer av det offensiva spelet och hur den ser ut spelar ingen roll, bara vi vinner, säger Blomqvist, som minns den tvåsiffriga segern i Vetlanda förra säsongen:

– Det kan vi ta med oss, men det blir förstås en tuff match mot ett lag fullt av energi som startade seriespelet som underdogs men som har bevisat motsatsen. 

Assisterande tränaren Jesper Larsson poängterar att hans gäng hade en fin kurva innan uppehållet, bortsett bakslaget mot Broberg Söderhamn, och att laget varit med i så gott som alla matcher. Men att de nödvändiga segrarna uteblivit.

– För att klara av Vetlanda måste vi vara noggranna i allt vi gör och inte bli sårade på deras omställningar. Men det här är ett lag som som vi ser oss spela jämnt med och där detaljer och små marginaler förmodligen kommer att avgöra.

David Jensen är den ende som just nu är på sjuklistan.

Text: Toni Andersson

Foto: Patrik Karlsson