Ungdomsverksamheten fortsätter att växa

IFK går mot strömmen och fortsätter att växa i svåra tider trots pandemin

 

 

IFK Vänersborg fortsätter att växa på ungdomssidan. En mycket glädjande utveckling. Nyligen berättade klubbens vice ordförande Magnus Berner för Bandypuls att föreningen bestämde sig 2015 för att ta ett krafttag för att vända trenden och introducera bandyn tidigt hos barnen i Vänersborg. Något man lyckats väl med. Inte minst på flicksidan där IFK Vänersborg på sex år gått från tio licensierade spelare till dagens 130. Idag är hela 40 procent av de aktiva i föreningen flickor.

-Vi märker att det kommer allt fler flickor till skridskokul och bandyskolan. Vi har från föreningens sida ansträngt oss och tycker det är jätteviktigt att få in ledare som är villiga att lägga ner extra tid på barnen, även utanför planen och träningarna, säger  Martin Frändberg, mångårig ungdomsledare på flicksidan i IFK Vänersborg. 

-Att få dem till att trivas tillsammans, bygga en lagtillhörighet i tidig ålder,  att det ska vara kul att  spela bandy, vilket nog varit mer naturligt bland pojkarna tidigare.  Det är jätteviktigt att även flickorna ska tycka det är kul att få spela bandy och att de trivs ihop och tillsammans skapar en gruppdynamik. Vi känner att vi lyckats få in nya duktiga engagerade ledare som fortsätter det viktiga arbetet vilket är helt avgörande.

-Vi har en gemensam bandyskola för flickor och pojkar. Vi separerar dem inte under bandyskolan. Däremot har vi sedan 2014/2015 öppnat upp en extra grupp enbart för flickor i åldern fem till sju år för de som önskar. Flickbandyskolan äger rum under samma tid som bandyskolan, fortsätter Martin. 

13/14 november arrangeras årets upplaga av Frida Bandycup. En flickturnering som är mycket uppskattad av de deltagande föreningarna och som haft stor betydelse för IFK Vänersborgs flicksatsning de senaste åren.

-Det är 400 spelare som kommer till Vänersborg för att spela Fridacupen. Den har haft jättebetydelse för flickbandyn i stort och för IFK. Vi vet ju att den blir fulltecknad direkt och att intresset är enormt. Ett bra sätt att utveckla flickbandyn och vi har verkligen ett fint samarbete med de övriga föreningarna, fortsätter Martin Frändberg.

-Sedan är det jätteviktigt att vi numera även har ett damlag. Nu visar vi att vi från föreningens sida jobbar för jämställd idrott och ger de äldre tjejerna chansen att få spela även seniorbandy i IFK och inte behöver byta klubb. 

Det är inte bara Frida cupen som spelas i arena Vänersborg i november. Nytt för i år är att Birgercup för pojkar (P10-13) arrangeras av IFK Vänersborg. I skrivandets stund har 30 lag redan anmält sig, varav elva från Norge. Den spelas 27-28/11.

 November blir således en rolig och intensiv bandymånad för oss som älskar ungdomsidrott. 

 

Text: Niklas Thonander