Uddamålsförlust i Motala

På en svårspelad is i Motala var det hemmalaget som behärskade förhållanden bäst och kunde vända och vinna efter att IFK Vänersborg varit i ledning länge och väl.

 

Isen var en snackis på förhand inför matchen mellan IFK Motala och IFK Vänersborg, och när matchen väl drog igång så märktes det ganska tydligt att den inte var av allra bästa märke. Matchbilden präglades således mer av kamp och duellspel än finlir första 45 minuterna, men de 15-20 minuterna i början av matchen där isen ändå var hanterbar var det IFK Vänersborg som förde spelet och skapade det mesta och bästa framåt. Ilja Grachev hade laddat bössan rejält och avlossade ett par tunga skott mot Motalamålet innan han tredje gången gillt fick på en drömträff som satt rakt upp i nättaket till 1-0. 

IFK Vänersborg fortsatte vinna duellerna på isen och ta sig till chanser. Markus Kumpuoja och Niclas Nyqvist väggspelade sig fram till ett drömläge men Motalaliberon lyckades förhindra ett öppet mål i sista stund genom att sticka fram klubbladet, och en stund senare kom Robin Lundqvist fram i ett drömläge i straffområdet men kom lite för nära målvakten och placerade avslutet utanför. Även Emil Viklund hade ett drömläge att utöka ledningen när han fick skjuta på en retur rakt framför mål, men skottet tog i ryggen på en Motalaspelare och ut till hörna.

Hemmalaget hade svårare att skapa några heta målchanser men i slutet av halvleken lyckades man skapa en del situationer i och kring Vänersborgs straffområde. Man hade även en boll i mål som dock dömdes bort efter en domarkonferens. Ilja Grachevs mål blev således det enda som föll i den första halvleken.

– Det är svårspelat, efter 15-20 minuter blir det bara lyrbandy, konstaterade Ilja Grachev i Sportbladet Play i pausen. Planen för den andra halvleken hade han dock klar för sig:

– Vi ska jobba för varandra i defensiven och i offensiven försöka gå lite rakare hjälpa varandra i både offensiven och defensiven, och hjälpa ”Sverre” (Anders Svensson) att känna sig bekväm där bak.

I den andra halvleken var det IFK Motala som hade medvinden i ryggen och kunde på så sätt få lite mer press mot IFK Vänersborgs mål. Anders Svensson med hjälp av försvaret höll dock nollan i 75 minuter, sedan fick Motala in bollen efter en hörnretur. Matchen var vid det här laget inte så mycket bandy som kast med liten boll mellan målvakterna, det spelet behärskade dock Motala lite bättre och med fem minuter kvar att spela damp en boll ner utanför Vänersborgs straffområde som Oskar Hulthammar fick tag i och prickade in bollen nere vid Svenssons högra stolprot.

IFK Vänersborg förmådde inte skapa så mycket mer under de återstående fem minuterna och så mycket mer att säga om matchen finns inte än att det var svårspelat, slumpartat och att roulettekulan landade rätt för hemmalaget den här kvällen.

– Det var en Motalamatch kan man väl säga. Det är sjätte året i rad man får stå här och kasta långt, som Anders Svensson träffande sammanfattade det hela efter matchen.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno