Tung uddamålsförlust mot Edsbyn med 2-3

Stark insats av IFK där utvisningar blev omdiskuterade.

Vänersborg stod upp bra och pressade Edsbyn men föll tungt till slut.

Edsbyn tog ledningen efter tretton minuter, Ted Hedell placerade bollen nära stolpen och så var det 0-1.

Efter målet hade IFK flera bra lägen att kvittera. Ilja Grachev sköt utanför från nära håll, Niclas Nyqvist hade ett friläge som Anders Svensson i Edsbyns mål visade landslagsklass på med sin räddning. Han räddade en hörna från Grachev och på returen sköt Juho Liukkonen utanför. IFK utmanande svenska mästarna men effektiviteten var inte klockren. Tempomässigt var det ingen skillnad mellan lagen och det var tryck i IFK:s anfallsspel. Det som fattades var mål.

När kvitteringen till 1-1 kom så var det väldigt snyggt. Adam Herou Löf startade anfallet från egen planhalva, spelade till Emil Viklund som hittade tillbaka till Adam som satte upp bollen i krysset. Ett läckert mål efter trettiosju minuter.

Det var offensiv bandy som visades upp i första halvlek med bra fart och mycket bättre än senaste hemmamatchen. Jämn match där 1-1 i paus var rättvist.

Edsbyn öppnade andra halvlek med stort bollinnehav och IFK fick jobba hårt i försvaret och gjorde det bra. En kvart i på halvleken hade Vänersborg två hörnor som träffade mål och ett mål var inte långt borta.

Ledningsmålet kom, Emil Viklund fick en utmärkt träff rakt upp i nättaket till 2-1 framspelad av Ilja Grachev femton minuter in på andra halvlek.

Det kom en scenförändring i matchen tio minuter efter ledningsmålet som började med att IFK fick en dubbelutvisning. Först Lukas Forsström och i samband med det ytterligare en på grund av protester från lagledningen. Direkt efter det så kvitterade Simon Jansson till 2-2 när IFK hade två spelare på utvisningsbänken.

Ny IFK utvisning och straff för Edsbyn som Oskar Wikblad satte till 2-3 två minuter senare. Det efter sjuttiofyra minuter.

– Vi har ledningen och ett bra momentum i matchen, vi hade fått grepp om matchen och sedan kommer utvisningarna. Det är så tråkigt att domarna gör så mot sig själva att ta en utvisning och sedan en för olämpligt när matchen står och väger. Vi är människor och inga robotar som bara kan åka runt och vara tysta hela matchen. Det är dålig fingertoppskänsla av domarna, säger Jakob Jenefeldt.

Vi måste ha lite marginalerna på vår sida när man möter Edsbyn och det har vi inte idag för att dra längsta strået. Vi måste ha maxutdelning för att få en pinne, det har vi inte idag och det är synd, det känns jäkligt tungt, tycker Jakob.

Det var ingen tvekan om att utvisningarna blev matchavgörande. Fram till utvisningarna hade IFK bra kontroll på matchen så det blev ödesdigert för ett kämpande hemmalag.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno

Fler Bilder

IFK Vänersborg-Edsbyns IF 2-3 (1-1)