Tung bortaseger i Uppsala

I svåra yttre förhållanden plockade IFK Vänersborg fram de bortavita blåställen och krigade hem segern med 4-2 mot Sirius och två nya poäng med sig i bussen hel till Vänersborg.

Inför matchen drabbades IFK Vänersborg av ett återbud från Emil Viklund som är sjuk, och istället fick vi se Hugo Andersson, som har kämpat med skadebekymmer under försäsongen och elitserieupptakten göra sin första elitseriematch för säsongen. IFK  inledde matchen i rasande tempo och radade upp målchanser efter fint, fartfyllt omställningsspel som kunde byggas genom tätt och aggressivt försvarsspel som fångade upp Siriusanfallen gång på gång. Utdelningen framåt skulle också komma relativt omgående, redan i den sjätte minuten utmanade Lukas Forsström Siriusförsvaret men blev stoppad, Niclas Nyqvist högg och fick iväg ett avslut som målvakten räddade men på returen dök Ilja Grachev upp och slog in 1-0 till Vänersborg. 

Stark IFK-halvlek
Det dröjde inte många minuter innan tvåan satt den också. Tre och en halv minut närmare bestämt. Då fick IFK sin första högerhörna för matchen och som försteskytt stod Juho Liukkonen som smällde in 2-0 bakom Anton Andersson i Sirius mål. Arkitekten bakom anfallet som ledde fram till hörnan var vänsterhalven Jakob Jenefeldt som klev förbi en, två, tre, fyra spelare på vänsterkanten och var sånär att sätta dit bollen på egen hand, men avslutet täcktes ut till hörna. Jakob som precis som hela IFK-laget spelade riktigt bra och skapade många farliga målchanser, som dock inte omvandlades till några fler mål i den första halvleken.

— Känslan är att vi kanske ska leda större efter 20-30 minuter, säger Jakob Jenefeldt till Sportbladet Play efter den tajta matchen, där han och övriga IFK:are fick se en rejäl scenförändring i den andra halvleken med ett Sirius som kom ut med gasen i botten och precis som Vänersborg i första halvlek lyckades sätta press på motståndarna och tvinga fram omställningslägen.

— När de får in 1-2 svänger momentumet och de tar över matchen i andra halvlek, så är det. 

Sirius satte anföll med hög fart och rörelse i inledningen av andra halvlek och ett något passivt IFK Vänersborg drog på sig flera utvisningar när man hamnade på efterkälken. Hemmalagets reducering kom bara fem minuter in på halvleken (David Thorén) och kunde följts av ytterligare hemmamål, men ett frenetiskt kämpande IFK-lag med Kimmo Kyllönen längst bak lyckades med både tur och skicklighet freda målet trots nästan 10 minuter med båda backarna Olle Berglund och Joakim Johansson på utvisningsbänken. Istället för Siriuskvittering blev IFK-laget fulltaliga och i nästan exakt samma stund fick Ilja Grachev tag i bollen, drev upp den förbi ett gäng försvarare och in i straffområdet där han blev upphakad. Straff Vänersborg som Juho Liukkonen – brände. Eller snarare var det Siriusmålvakten som räddade.

Liukkonen revanscherade sig
Liukkonen såg dock inte ut att gräma sig för mycket över den straffmissen utan bara minuten senare tryckte han upp centralt i planen och avlossade ett bra skott som Siriusmålvakten räddade ut till hörna. Hörnan tog Liukkonen själv hand om då satt 3-1 högt och hårt i mål och den personliga revanschen var fullbordad för det finländska kärnkraftverket på mitten. Som matchen såg inte jättelogiskt med Vänersborgsmål i det läget, men Sirius lade sig in ner och dog trots den tuffa smällen. Man fortsätta jaga och belönades strax efter IFK:s mål med en helt egen straff i en nästan snarlik situation som den som ledde fram till Vänersborgs straff tidigare.
Fram gled Jimi Heinonen, Sirius finske skyttekung som inte missat en enda straff i Siriuströjan – men Kimmo Kyllönen lyckades med det alla andra målvakter misslyckats med de senaste åren och räddade straffen med en vass benparad.

Ännu en mentalt tuff smäll för Sirius, skulle de orka resa sig igen?, var det nog många som frågade sig i det läget.
Det gjorde Sirius.
Laget slängde in bollar mot Vänersborgs straffområde, och det osade katt runt Kyllönens målbur både en och två gången. Med tio minuter kvar av ordinarie speltid fick Sirius så utdelning när Jerker Ortman fick drömträff upp i krysset till 2-3 och kvitteringsjakten var i full gång. Sirius tryckte framåt mot ett Vänersborgsförsvar som mest fick ägna sig åt att stå i vägen och rensa, men det öppnade även omställningsytor för Vänersborg som med lite flyt kunde haft både ett, två eller tre frilägen för att punktera matchen i slutskedet. 

Spiken i kistan med hattrick
Någon kvittering mäktade dock Sirius aldrig med utan istället kunde mannen för aftonen, Juho Liukkonen, slå i när han fullbordade sitt hattrick genom att bomba in sitt tredje hörnmål på tilläggstid. Således kunde IFK Vänersborg vända hem efter ännu en tung seger på bortaplan och ännu en krigarinsats på svårspelad is.

— Det är jobbigt [att spela utomhus], men det är en klyscha kanske men det är lika för båda lagen, säger Jakob Jenefeldt som ser fram emot en skön bussresa hem med två poäng i bagaget.

— Jajamen, sen är det bara upp att jobba imorgon klockan 8, avslutar en leende Jakob Jenefeldt.

Nu blir det några dagars vila och träning för IFK Vänersborg, sedan är det upp på hästen igen som gäller när hittills Västerås SK kommer på besök på lördag kl 17.00. Glöm inte att köpa dina 50/50-lotter eller fiktiva biljetter till den matchen här och här, så är du med och tävlar om fina priser förutom att du stöttar IFK Vänersborg.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno