Tufft och tätt när IFK vann derbyt mot Gripen med 5-1

 

pk1671

Joakim Hedqvist visar glädje när han gör mål, här mot Villa.

 

IFK Vänersborg gick segrande ur det första tvåstadsderbyt mot Gripen på sex år. 5-1 blev segersiffrorna, men det var en betydligt tuffare och jämnare match än vad siffrorna visar.

– Det var en brottningsmatch över 90 minuter och till slut lycka vi brotta ner dem, sa tvåmålsskytten Joakim Hedqvist.

Tränaren Stefan Karlsson var inne på samma linje.

– Det var en verklig kraftmätning, och idag fick vi kämpa. Men vår lagmaskin är till slut lite tyngre än Gripens, och det avgör för oss.

Ja det var en jämn och tät drabbning, så som det ska vara i derbymatcher. Så tät till och med så att den första halvleken slutade 0-0. Chanser saknades dock inte och det  bästa läget hade utan tvekan Jocke Hedqvist när IFK fick straff, men för första gången i år så bommade Jocke straffen.

– Det var en dålig straff, jag fick ingen bra träff alls på bollen, förklarade Jocke, som dock fick sin revansch i slutet av matchen.

Gripen hade också ett par bra lägen i första, och det var framförallt några hörnor som var väldigt nära.

– Det märktes att den tuffa matchen mot Bollnäs satt i lite hos killarna. Men Gripen försvarde sig bra och det var svårt att komma igenom, menade Stefan Karlsson.

Efter paus tog matchen lite mer fart, och redan efter tre minuter tog IFK ledningen, när kapten Martin Röing vispade in en hörnretur. Nu trodde nog den stora skaran av Vänersborgssupporters att det skulle lossna för IFK, men så blev det inte. Ett visst spelövertag hade man, men man hade oerhört svårt att få till det framför mål.

Istället var det Gripen som kvitterade, och det var förre IFK:aren Adam Blomster som förvaltade ett friläge.

Matchen stod nu återigen och vägde, men de sista 20 minuterna vägde det alltså över för IFK och man kunde gå ifrån till en rättvis seger.

Förlösande mål av Koch

2-1 kom efter drygt 70 spelade minuter, och det var en solosprestation av Johan Koch, som gick igenom hela Gripen-försvaret och vickade in bollen. Det passade ju bra att det var Johan som stod för det förlösande målet, för han hade redan varit med om en förlossning tidigare på dagen då han blev pappa för andra gången. Grattis säger vi till Johan och hans familj!

På slutet rann det sen iväg för IFK och inom loppet av två minuter och 19 sekunder gjorde man tre mål. Först var det Aleander Zitouni som slog in Mikko Lukarillas framspelning, och sedan avslutade Jocke Hedqvist matchen med att sätta två frilägen. Det sista direkt på utkast från Borvall i målet.

– Jag fick lite revansch på slutet för straffmissen. Hur som helst så var två poäng det viktigaste idag, sa Jocke, som också ville passa på att tacka alla IFK:are som var på plats i Slättbergshallen.

– Jättekul att så många kom. Det blir nästan bättre tryck på bortamatcherna när alla IFK:are står samlade. Vi är i alla fall väldigt tacksamma för ett otroligt bra stöd, sa Jocke.

Även Stefan Karlsson tyckte att segern var det viktigaste denna kväll.

– Det var lite av en måstematch för oss, så jag är väldigt, väldigt nöjd med våra två poäng. Vi bjöd inte på någon glamour bandy precis, men vi är lite starkare som lag, och vi håller ihop det hela matchen precis som vi gjorde mot Bollnäs, så jag är riktigt nöjd, sammanfattade Stefan.

Nästa vecka väntar dubbelmöte mot Edsbyn, borta på onsdag och hemma på fredag, så Jocke Hedqvist får återigen ta en tur till Hälsingland.

– Jag ser fram emot att möta Edsbyn, men det blir tuffa matcher och en tuff vecka med nästan bara bandy. Så det blir att leva lite som proffs, avslutade Jocke Hedqvist.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Mer om matchen: