Tre mardrömsminuter sänkte IFK

IFK Vänersborg startade bra och avslutade bra borta mot Vetlanda. Det som hände däremellan kostade segern.

Det var ett IFK Vänersborg utan Robin Lundqvist (magsjuk) och Max Sundelius (Elliot Trygg från U-laget tog platsen som andremålvakt) som åkte ner till Vetlanda för en förmodat tät och jämn fajt. Inledningsvis var det IFK Vänersborg som tog tag i taktpinnen, skapade klart flest målchanser och tog också ledningen genom Joakim Johansson i efterdyningarna av en hörna. 

Vetlanda skulle dock kvittera genom Joakim Andersson på typiskt Andersson-vis; långt lyft, vältajmad djupledsåkning och friläge. Vetlanda tog därefter också ledningen genom Philip Lennartsson på hörna, men Markus Kumpuoja såg via en IFK-hörna till att kvittera bara fem minuter senare. Så långt följdes lagen åt med lite övervikt för IFK Vänersborg. Sedan rasade allt för gästerna. På tre minuter gick Vetlanda från 2-2 till 5-2 genom lika delar fint spel och slarvligt försvarsspel av IFK Vänersborg.

Ari Holopainen tog timeout för att stoppa blödningen och resultatet höll sig till pausvilan. Dessvärre tog det bara fem minuter innan Emil Fedorov utökade hemmalagets ledning till 6-2 och därefter gick matchen i stå. IFK hade svårt att komma till målchanser medan Vetlanda bevakade sin ledning. Men med en kvart kvar hände något. Emil Viklund slängde iväg ett chansskott som smet in vid första stolpen och några minuter senare hade Joakim Johansson fyllt på med 6-4 och Vetlanda tog timeout i panik. IFK-anstormningen fortsatte och resulterade bland annat i en straff i 84:e minuten, men Vetlandas målvakt gjorde en kanonräddning på Kumpuojas skott.

6-5 skulle komma genom Niclas Nyqvist men då var det bara en minut kvar och närmare än en styrning i straffområdet i matchens sista sekund hann IFK inte komma en kvittering. Istället slutade det med en tredje neslig uddamålsförlust på bortaplan den här säsongen där marginalerna sannerligen inte varit på de blåvita sida så här långt. Den starka avslutningen ändå något att ta med sig inför fortsättningen, men att föredra vore givetvis att inte behöva desperat jaga mål i slutminuterna överhuvudtaget.

– Det är en tiominutersperiod i första som straffar oss där vi inte lägger ner oss tillräckligt i defensiven och blir lite för sugna på att anfalla. Vetlanda är duktiga på att kontra, så är det, sammanfattar lagkapten Simon Blomkvist i Sportbladet Play direkt efter slutsignalen. 

– Nu får vi analysera vad som gick fel under den där tiominutersperioden och ta nya tag. Det är match på fredag igen, avslutar Blomkvist.

Ja, på fredag kommer Västerås SK på besök i Arena Vänersborg och vi hoppas så klart att alla IFK:are tar sig till arenan då och ger laget sitt stöd. Avslag 19.00.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno