Träningshelg för A-truppen

Kimmo Kyllönen till vänster tillsammans med Juho ”Lippi” Liukkonen. Foto’: Patrik Karlsson

När IFK Vänersborgs A-trupp i lördags höll en träningsdag med bland annat varvad intervall-, fysträning och teori i arenan samt skidstugan var i stort hela spelartruppen samlad. Bland dem de båda finska stjärnförvärven Juho Liukkonen och Kimmo Kyllönen.

-Jag kom till Vänersborg i fredags eftermiddag och har hunnit se och bekanta mig med staden litegrann. Efter det så tränade jag ett fyspass i arenan tillsammans med Mikko och Kimmo, med efterföljande bastu, säger Juho ”Lippi” Liukkonen.

-Sedan på lördagen körde jag test som de övriga i laget redan gjort där man mäter styrka, rörlighet och balans, innan jag mötte upp och hade träningsövningar med övriga laget.

Juho Liukkonen har de tre senaste säsongerna spelat i sin finska moderklubb Kampparit i Mikkeli där han blev mästare i år och var i topp i såväl mål- som poängligan. ”Lippi” är också välkänd för de svenska bandykännarna efter flera mycket framgångsrika år i Bollnäs, med bland annat två SM-finaler som främsta merit.

-Jag hade en mycket fin tid i Bollnäs med flera bra säsonger, så det kommer att kännas lite speciellt att möta dem i vinter. Det har gått bra för mig i Finland men jag kände mig inte riktigt färdig än med bandy på toppnivå.  Därför bestämde jag mig för spel i Sverige igen. Jag är i bra form och kroppen känns riktigt fit så jag är otroligt laddad för att spela med IFK i vinter, fortsätter ”Lippi”.

-Jag känner fortfarande att jag kan utveckla mitt spel och att få komma hit och bara fokusera på just bandyn med dessa förutsättningar är helt perfekt. Jag har fått en mycket fin bild av föreningen.

Juhos styrkor som spelare är att han är en van målskytt, med bra skott och med mycket bra fysik. En riktig kraftspelare.

Även Kimmo Kyllönen känner sig helladdad för spel med IFK i vinter. Kimmo som närmast kommer från Stockholmslaget Tellus och som valde att flytta därifrån trots ett år kvar på kontraktet.

-Det var främst familjesituationen som till slut blev ohållbar. Jag bodde i Uppsala och pendlade och när jag och min sambo Maiju-Leena fick vår dotter Lina-Marie som idag är fyra månader så kände vi att det blev tufft med allt resande.

-Att få komma till Vänersborg med dessa förutsättningar känns helt fantastiskt för mig. En mycket stor skillnad mot tidigare föreningar, säger Kimmo. Det känns sjukt bra. Här har man allt man behöver med den fina arenan och med dessa träningsmöjligheter, fortsätter Kimmo.

Kimmos främsta egenskaper som gjort honom till en världsmålvakt är att han är mycket reaktionssnabb, har en bra kastarm och med sin rutin blivit lugnare i sitt agerande och enligt honom själv blivit bättre på att positionera sig i målet.

Nu väntar hemresa till Finland under måndagen för de båda finska landslagsspelarna. Juho flyger hem från Landvetter, medan Kimmo bilar till Södertälje för att träffa släktingar, innan han sedan tar färjan från Stockholm.

Såväl Kimmo med familj, som Juho Liukkonen med fru Jenni samt hunden Reena kommer sedan tillbaka till Vänersborg i slutet av juli.

 

text: Niklas Thonander