Tony möter Bill-Arne Andersson

Bill-Arne Andersson


Bill-Arne Andersson är en nygammal Vänersborgare, som i år valdes in i IFKs styrelse med ansvar för medlemsvård. Han är född i Vänersborg och spelade bandy i både VIF- B-lag och Blåsut innan flyttlasset gick från stan 1976.

På grund av jobbet blev det flytt till andra orter. När jag bodde i Nyköping pendlade jag för bandyspel i Oxelösund. Min främsta merit är faktiskt en final i Veteran-SM, säger Bill-Arne.
Efter några år i Nyköping gick flyttlasset denna gång till Borlänge där han blev ungdomsledare i Borlänge BK. 1981 slogs klubbarna Borlänge BK och Stora Tuna BK ihop till Borlänge Stora Tuna BK.

Jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att bli ordförande i den nya klubben och efter lite betänketid tackade jag ja till uppdraget. Såg en utmaning i att organisera ihop två klubbkulturer till en gemensam kultur, säger Bill-Arne.

Bill-Arnes tid som ordförande i Borlänge varade i ca tio år fram till i början på 1990-talet. En annan passion Bill-Arne har är husvagnar och blev efter ett tag ordförande i Caravan Club Sweden.

Jag var fortsatt aktiv i bandyklubben i Borlänge i olika former även om nu uppdraget i Caravan Sweden tog lite mer av fritiden, fortsätter Bill-Arne.

Varje år anordnas en bandy cup för ungdomar från Sverige, Norge och Finland i Borlänge och med tiden blev han ansvarig för denna cup i många år. I samband med pensionering från jobbet gick flyttlasset tillbaka till Vänersborg i januari 2017.

Jag hade det administrativa ansvaret för cupen i år, men nu tror jag det får räcka. Det är svårt att vara på distans och försöka ha koll på allting, säger Bill-Arne.

Efter ett tag fick IFK Vänersborg vetskap om att han flyttat tillbaka till stan och blev kontaktad av klubbchef Ulf Adolfsson.

Jag tror faktiskt det var så att brevbäraren där jag bor kände igen mitt namn och tipsade IFK och detta ledde i sin tur till att klubbchef Ulf Adolfsson kontaktade mig, berättar Bill-Arne.

Det blev några möten med ordföranden Jolo som kom med några förslag på punkter att jobba med.

Jolo frågade mig om jag kunde tänka mig att jobba med klubbens medlemsvård där det finns behov av förbättringar och detta tyckte jag lät roligt. Detta är mycket viktigt för en klubb, att vårda sina medlemmar på ett proffsigt sätt och detta kommer vi att bli mycket bra på från nu och framåt, säger Bill-Arne.

Gruppen som han ansvarar för kallas Medlem- och lotterikommittén som bland annat jobbar med medlemsregistret som sedan en tid tillbaka är helt digitalt.

När vi började formera oss i gruppen var vi tio personer, men just nu är vi fem men vi behöver ju alltid bli fler, för ju fler som hjälps åt blir det inte så mycket jobb, säger Bill-Arne.

I gruppen utöver Bill-Arne finns, Lars-Åke Oscarsson, Gunnar Andersson, Gunnar Erlandsson, Annika Blixt men även Pernilla Thun, som jobbar på kansliet, hjälper till i mån av tid. Man jobbar mycket med att arbeta fram bra erbjudanden till klubbens medlemmar.

Frågan som vi ställde till oss själva var ”Varför ska man vara medlem i IFK Vänersborg?”. Det var vår utgångspunkt när vi påbörjade arbetet i gruppen, för det är ju den första frågan man får från folk ute på stan. Som medlem visar du genom ditt engagemang och ekonomiska stöd att du är en viktig del av arbetet med att stärka och utveckla föreningen. Du tillhör även en exklusiv skara personer som kan säga ”Vi” när man pratar om IFK Vänersborg.
Utöver ovanstående gäller att ha bra saker att erbjuda som gör att folk känner att det är värt att betala 450 kr som medlemskapet kostar per år, säger Bill-Arne.

Man ansvarar bland annat för ett andelslotteri där det varje månad dras vinster till lyckliga vinnare. Det finns en ambition att fortsätta sälja bingolotter. I medlemskapet finns många förmåner, som bl a medlemsträffar då man träffar ledare och spelare. Man arbetar med att få till samarbeten med butiker i centrum som ska ha extraöppet enbart för medlemmar i IFK, vid ett eller flera tillfällen under året, då man kan handla till rabatterade priser.

Vi kommer att ha aktiviteter i samband med Oktobermarknaden och Klappdagarna och då ihop med VM-organisationen, säger Bill-Arne.

En match per säsong, gratis för medlemmar kommer också att bli av. Då kommer det att erbjudas någon aktivitet innan den matchen.

Inom en snar framtid kommer IFK att få en ny hemsida där det lättare kommer att framgå hur man blir medlem i klubben. Man kommer att få ett konto ”Mina sidor” där det står vilka förmåner som ingår i medlemskapet.

Vi är bara i början av vårt arbete med aktiviteter och erbjudanden till medlemmar. Dessutom har vi mycket roligt tillsammans i gruppen och med övriga aktiva funktionärer i IFK. Så vill man vara med och hjälpa till någon gång är det bara att höra av sig till mig eller kansliet, avslutar Bill-Arne.

Text: Tony Ekberg