Tobias Johansson är ny tränare i J-19

Tobias Johansson har tidigare varit assisterande A-lagstränare i Blåsut BK till Mikael Svantesson och även varit huvudtränare för IFK Vänersborgs P 16-lag.Nu laddar Vänersborgssonen för en ny säsong som ansvarig tränare för IFK; d

-Känns roligt och inspirerande och jag är verkligen laddad inför säsongen säger Tobias Johansson. Vi är mycket nöjda med hur vår försäsong sett ut. Killarna är ambitiösa och har tränat på bra. Flera av våra spelare har också varit med A-truppen och tagit ytterligare steg i sin utveckling.  Vi har träningsläger under fredag-söndag och då skall vi  prata mer om målsättning inför säsongen, men vi har ett mycket bra och spännande lag och jag är optimistisk och tror på en framgångsrik vinter och  vi räknar med att vi skall tillhöra den absoluta toppen,  säger Tobias Johansson, just hemkommen från semester med sambo i Grekland.

Tobias Johansson har ett gediget idrottsintresse och kommer från en familj där just idrotten har stor betydelse. ”Tobbe” har flera syskon som varit eller är aktiva  som spelare i A-lagsammanhang i Vänersborg, inom såväl fotbollen som i bandyn. Mest känd är ”Tobbes” lillebror Joakim ”Kimmen” Johansson, till vardags hårdskjutande back i IFK Vänersborg. Tobias Johansson började sin aktiva karriär som sexåring i Blåsut. En förening han spelade med tills han blev 15 år och gick till IFK Vänersborg. Tyvärr tvingades Tobias sluta sin aktiv karriär som lovande spelare redan som 18-åring efter en svår knäskada och inledde kort därefter en karriär som tränare. 

– Jag har egentligen alltid gillat ledarskap. Det är någonting som intresserat mig hela tiden och jag har tagit den högsta av juniorutbildningarna inom bandyn. Hoppas framöver även att kunna ta elitutbildningen som finns bland seniorerna. Det är en liten dröm, säger Tobias som inom kort börjar studera till idrottslärare i Göteborg.

-Nu skall det bli  kul när bandysäsongen på allvar börjar. Vi har en riktigt bra spelartrupp  och en jättebra gemenskap i laget med fin sammanhållning. Det känns kanon med  ledarkollegor  som Emil Granström, David Angel och Tomas Staf. Vi kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. Nu väntar en intensiv helg där IFK J 19-lag kommer att ha ett tredagars träningsläger på hemmaplan, där tuffare fyspass, varvat med ispass och teorigenomgång bland annat väntar för spelartruppen. -Det kommer bli en tuff träningshelg. Killarna har varit igång sedan i April med barmarkstränig och nyligen gått på is. De har skött sin försäsongsträning jättebra och en sådan helg är kanon för oss att ytterligare på bästa sätt förbereda oss inför säsongen, med bland annat spel i Svenska Cupen inom kort. 

-Vi kan verkligen inte klaga på våra träningsförutsättningar. Vi har en jättefin hall, bra ledarrum, bara några meter in till A-lagets omklädningsrum, samt styrketräningsrum och bra möjligheter till video analyser när vi vill det i fina lokaler. Jag känner ju också A-truppens assisterande tränare Jesper Larsson väl sedan tidigare, liksom Måns Sjöling som tränar J 17-laget. Vi har en jättebra dialog, vilket också är mycket viktigt då vi har spelare som kommer alternera och spela en hel del i flera av lagen. 

-Dessutom kommer vi ju att ta hjälp av Mikael Werner med fysträningsprogram, vilket också är viktigt så att J-lagen får samma fystränare som A-truppen så att det blir en röd tråd med träningsupplägg i våra olika lag. Det skapar en bra förutsättning att lättare ta det sista steget upp till seniornivå, avslutar Tobias Johansson.

Vi önskar Tobias Johansson och övriga ledarstab samt spelare ett stort lycka till och ser fram mot att följa laget mot nya juniorframgångar i vinter.

Text: Niklas Thonander