Svensk premiärseger mot Ryssland

-

Det blev en fartfylld och underhållande premiärmatch mellan Sverige och Ryssland när Bandy-VM startade på lördagseftermiddagen. Sverige var snäppet vassare än ryssarna och vann en jämn match med 6-4 inför 3223 personer i Arena Vänersborg.

-Det var en typisk premiärmatch, sa Sveriges förbundskapten Svenne Olsson. Matchen svängde fram och tillbaka och jag tror båda lagen kommer att bli bättre och bättre under veckan.

Det var en match som svängde fram och tillbaka, och lagen hade sina perioder då man styrde och ställde. Sveriges var dock aningen effektivare och det avgjorde vart segern skulle hamna.

Sverige inledde bäst och skapade också några chanser, men första målet kom på lagets första hörna. Målskytt var David Pizzoni Elfving som gjorde sin första match på länge efter skada. Hörnmålet gjorde han med sitt numera patenterade dragskott.

-Det är en liten egen teknik jag har och det är så man får göra när man inte kan skjuta på riktigt, sa David med ett skratt. Annars tycker jag det var fantastiskt roligt att få spela bandy igen.

Maksim Ishkeldin kvitterade den svenska ledningen med ett stenhårt skott bakom Anders Svensson i det svenska målet, innan Simon Jansson återigen gav Sverige ledningen när han bröt igenom i mitten. 3-1 kom också innan pausvilan och det var ett mål signerat Sandviken. Erik Säfström lyfte bollen tvärs över planen och där plockade Christoffer Edlund ner den och avslutade iskallt intill stolpen.

Efter vilan var ryssarna de som anförde och skapade flera lägen. Ishkeldin reducerade, denna gången med ett ännu hårdare skott än hans första mål, och det var också perfekt precision på bollen då den satt i Anders Svenssons vänstra kryss.

Efter detta var känslan att ryssarna skulle närma sig mer i målprotokollet men två lyckosamma svenska minuter en kvart in i halvleken avgjorde matchen. Först gjorde Johan Esplund 4-2 när han slog in en målvaktsretur efter Erik Pettersons genombrott. Och två minuter senare var det ombytta roller då Pettersson petade in returen efter att Esplund hade gjort förarbetet.

Efter detta kändes matchen avgjord, men Maksim Ishkeldin fullbordade sitt hat-trick till 5-3. Därefter satte Sveriges nyutnämnde lagkapten Daniel Berlin en hörna i mål (bilden ovan), innan Almaz Mirgazov fastställde slutresultatet framspelad av tremålsskytten Ishkeldin, som inte ville framhålla sina tre mål.

-Det var Ryssland som gjorde fyra mål idag, sa Maksim Ishkeldin diplomatiskt.

Förbundskapten Svenne Olsson var naturligtvis nöjd efter segern men erkände att det finns en del att fundera på inför fortsättningen.

-Ryssarna var på en hög nivå idag, sa Svenne. De ställde en del frågor till oss och vi ska fundera på hur vi ska svara på dem. Men vi hoppas såklart att vi ska bli bättre och bättre under turneringen.

Johan Esplund som var tillbaka i landslaget igen var inne på samma linje som Svenne.

-Vi har mycket att utveckla i offensiven. Försvarsmässigt höll vi ihop bra men framåt tycker jag vi tappade bollen för mycket och ryssarna är bra på att ställa om, så där måste vi förbättra oss, menade Esplund.

Svenskarna och även ryssarna har en vecka på sig att förbättra och utveckla sitt spel, för visst hoppas vi på en repris nästa lördag då det ska spelas om VM-guldet.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Bilder från matchen

Matchrapport

Bilder från invigningen